Prospectiuni SA cauta zacaminte de petrol si gaz conventional in Timis

0
434
Romania, printre tarile din UE cu situatia energetica cea mai favorabila
Prospectiuni SA cauta zacaminte de petrol si gaz conventional in Timis
Prospectiuni SA cauta zacaminte de petrol si gaz conventional in Timis

Firma Prospectiuni SA a anuntat ca va incepe, in aceasta saptamana, masuratori pentru identificarea unor zacaminte de petrol si gaz conventional, in 13 localitati din judetul Timis, iar in urma prospectiunilor se estimeaza ca ar putea fi gasit un zacamant de 47 de milioane de barili de petrol.

Vicepresedintele Prospectiuni SA, Mihai Mitroi, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Timisoara, ca firma va incepe, miercuri, o serie de masuratori pe o suprafata de 200 de kilometri patrati, pe teritoriul a 13 comune din Timis, in cautare de petrol si gaz conventional.

Potrivit acestuia, este vorba despre localitatile Checea, Carpinis, Becicherecu Mic, Dudestii Noi, Sacalaz, Cenei, Uivar, Sanmihaiu Roman, Giroc, Sag, Parta, Peciu Nou si Giulvaz.

Mitroi a explicat ca Guvernul Romaniei, prin Agentia Nationala de Resurse Naturale, a concesionat suprafata de teren companiei ADX. Aceasta companie a organizat o licitatie pentru lucrarile de explorare, iar firma Prospectiuni a castigat aceasta licitatie. Firma Prospectiuni este si cea care ia legatura cu proprietarii de terenuri din aceasta zona, pentru a-i despagubi, in cazul in care au culturi care urmeaza sa fie distruse.

„Primele lucrari vor incepe miercuri, in localitatea Carpinis. Practic, amplasam un receptor si o sursa pentru a vedea care este structura interna a pamantului. Este ca la o ecografie. Una dintre surse o reprezinta o gaura adanca de 6-10 metri in care se pune un recipient care are rolul de a crea o unda elastica, prin detonarea lui. In recipient se afla o substanta explozibila numita Rioseis”, a explicat Mitroi.

El a spus ca daunele vor fi minime si ca este afectata doar cultura agricola, pentru care se platesc sume compensatorii, in functie de suprafata pe care se vor face prospectiuni.

Potrivit lui Mitroi, vor fi pana la 10.000 de surse pe cei 200 de kilometri patrati si vor fi detonati 260 de senzori pe zi.

„Putem garanta ca detinem acea tehnologie care face imposibila afectarea structurii locuintelor din zonele in care se fac prospectiuni”, a declarat Mitroi.

Lucrarile din Timis ar urma sa se finalizeze in trei-cinci luni, in functie de conditiile meteorologice.

In urma prospectiunilor din judetul Timis, se estimeaza, potrivit lui Mitroi, ca ar putea fi gasit un zacamant de 47 de milioane de barili de petrol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.