Protectia mediului la munte si la mare

Asociatia Salvati Delta„SDD la munte si la mare” este un proiect al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta prin care se faciliteaza un schimb de experienta ecologic si cultural intre elevi ai unor scoli din Delta Dunarii si elevi din judetul Harghita. Desfasurat intre 4-18 august 2008, acest proiect este sponsorizat de Philip Morris Romania si se desfasoara in Sf. Gheorghe, jud. Tulcea, si Remetea, jud. Harghita.

De-a lungul activitatii, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a desfasurat mai multe campanii de constientizare si ecologizare care au avut ca protagonisti voluntari copii si tineri. Una dintre principalele preocupari ale Salvati Delta o reprezinta schimbarea mentalitatii oamenilor cu privire la protectia mediului, iar acest lucru poate fi realizat cel mai usor prin intermediul copiilor. Astfel, protectia mediului se invata inca din scoala si cel mai usor daca este cunoscuta realitatea de la fata locului, fie ca e vorba de Delta sau de munte.

Prin proiectul „SDD la munte si la mare”, denumit astfel dupa seria „BD la munte si la mare”, Salvati Delta a implicat copii din localitatile Maliuc, Partizani (jud. Tulcea) si Remetea (jud. Harghita) in tabere de vara, la munte si la mare. 16 copiii din Remetea au petrecut o saptamana in Delta la Sf. Gheorghe intre 4 si 11 august, iar grupul de 15 copii din Maliuc si Partizani va desfasura tabara la Remetea intre 11 si 18 august. Activitatile realizate de copii in cadrul taberelor includ prezentari ale celor doua zone din punct de vedere geografico-biologic facute be biologi si ornitologi, vizite la Sulina si Lacul Rosu, ecologizari ale plajei din Sf. Gheorghe si a paraului din Remetea, mini campanii locale pentru protectia mediului, activitati culturale specifice zonei etc. Copiii au primit la sosirea in tabara aparate foto pentru a fotografia momentele cele mai importante din tabara si a realiza o prezentare a zonei vizitate pentru colegi, cu ajutorul profesorilor coordonatori.

Obiectivele acestor tabere sunt crearea unor legaturi intre copiii din Delta si cei din alte zone ale tarii in vederea realizarii de actiuni concrete de protectia mediului si incurajarea unui comportament ecologist civilizat in randul localnicilor din cele doua zone. Pe termen lung, proiectul isi propune sa continue organizarea de tabere anuale similare, astfel incat toate scolile din Delta Dunarii sa poata intra in programul de schimb de experienta cu elevi din scoli din zone montane.

„Daca ne referim la problema poluarii mediului inconjurator, constatam ca principala cauza pentru care oamenii arunca gunoaiele in natura este lipsa educatiei elementare, lipsa celor sapte ani de acasa. De aceea, suntem convinsi, atunci cand facem educatie pentru mediu, cel mai bine este sa lucram impreuna cu copii, intr-un cadru placut si antrenant pentru ei, asa cum ofera acest proiect. Iar copiii, stim, au o capacitate extraordinara de a transmite aceste lectii mai departe familiei si prietenilor”, a declarat Costel Popa, director Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Pentru informatii suplimentare: Anamaria Bogdan, PR&Campaigning Manager
tel. 0729 882904, email anamaria.bogdan[at]salvatidelta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *