Protest al firmelor de reciclare fata de legea gunoaielor, despre care sustin ca e facuta pentru un grup de interese

“Let’s Clean Up Europe”, 10 mai 2014
Protest al firmelor de reciclare fata de legea gunoaielor, despre care sustin ca e facuta pentru un grup de interese
Protest al firmelor de reciclare fata de legea gunoaielor, despre care sustin ca e facuta pentru un grup de interese

Protest al firmelor de reciclare din Bucuresti. Oamenii au iesit in strada pentru ca nu vor sa-si piarda afacerile sau slujbele din cauza unei legi controversate, despre care sustin ca e facuta pentru un grup de interese. Vorbim de legea gunoaielor, care a nascut un razboi intre cei care strang deseurile si cei care le recicleaza: in total, o piata de 90 de milioane de euro pe an. Noua lege ii scoate castigatori pe cei care detin firmele de salubritate, unii dintre ei – politicieni.

150 de angajati ai firmelor de reciclare din Bucuresti au protestat in fata Parlamentului, acuzand Legea Salubritatii ca ii falimenteaza. Motivul: legea prevede ca gunoaiele pot fi reciclate doar de cei care detin pubelele. Locul protestului nu a fost ales intamplator, protestatarii fiind convinsi ca initiatorii legii au legaturi stranse firmele de curatenie.

„Sunt unii politicieni din cadrul partidelor aflate la putere care au interes direct in aceste companii de salubritate, unii detinand companii de salubritate. Interesul este de a-si prezerva monopolul”, spune Silviu Dumitru, reprezentant al organizatiei ecologiste „Institutul Verde”.

Deputatul PSD Eduard Martin a votat legea, el fiind actionar la o firma de salubritate. Legea pentru care si-a dat acordul l-ar putea imbogati.

„Am actiuni intr-o firma de salubritate, nu o conduc, nu sunt in management, nu e o intrebare in care sa… sa va raspund acum, sa… va raspund si sa facem o discutie pe tema asta”, spunea deputatul in 7 februarie.

„Nu e normal si nici firesc, Dumnezeu ne-a dat pe fiecare pe pamant pentru un lucru, el sa fie parlamentar, eu recuperator al deseurilor”, spune Mirel Niculae, administratorul unei societati de reciclare.

„Sunt foarte multi bani si acum probabil nu mai au de unde sa scoata acei bani si s-au indreptat spre acest segment”, adauga el.

Legea prevede si ca firmele de salubritate trebuie sa monteze pubele pentru colectare selectiva in toate satele si comunele din Romania. Lucru care nu s-a facut in cei sapte ani de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, dar trebuie facut acum in 3 luni. Cine nu indeplineste conditia, se alege cu penalizari. Firma deputatului Eduard Martin e singura care indeplineste conditia.

„Se elimina competitia si va fi un abuz de piata. Legea se afla astazi la presedintie in vederea promulgarii”, spune omul de afaceri Constantin Damov.

Pana in acest moment, Consiliul Concurentei nu si-a exprimat un punct de vedere privind noua lege.

Dar care sunt, de fapt, interesele si cui trebuie sa tinem partea? Firmelor fantoma care nu investesc in infrastructura, dar fac cea mai profitabila reciclare din tara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *