Protest inedit pentru stoparea proiectului „Rosia Montana”

Protest inedit pentru stoparea proiectului „Rosia Montana”
Protest inedit pentru stoparea proiectului „Rosia Montana”

Trei tineri, printre care si unul din Iasi, vor strabate 5407 kilometri ca sa-i convinga pe europeni ca proiectului de la Rosia Montana trebuie oprit.

Peste 2200 de kilometri parcursi pe bicicleta, 127 pe jos, 2370 cu trenul si 710 cu feribotul ii asteapta pe trei tineri care vor sa ii convinga pe europeni ca proiectul minier de la Rosia Montana trebuie oprit. Printre ei se numara si Radu Paltineanu, nascut in Iasi, student la Universitatea McGill din Canada, aflat intr-un schimb universitar in Copenhaga.

Alaturi de basarabeanca Elena Vanica si canadianul Sophian Guidara, ieseanul porneste intr-o aventura de 59 zile, in timpul careia vor traversa opt tari, doua regiuni autonome si o regiune separatista (mai precis traseul Danemarca – Suedia – Åland – Finlanda – Estonia – Rusia – Ucraina, Crimeea – Transnistria – Republica Moldova – Romania). Calatoria celor trei temerari va incepe in luna iunie, pe 8.

Initiativa tanarului a venit dupa ce a participat in Danemarca la ziua dedicata Rosiei Montane. Desi auzise despre proiectul minier, nu cunostea nimic despre impactul negativ pe care il poate avea asupra mediului incojurator si a comunitatii din zona. „Cred ca oamenii de acolo si faptul ca o intreaga comunitate risca sa dispara ma motiveza pe mine si pe cei doi coechipieri cel mai mult. Am vrea, in primul rand, ca oamenii sa consientizeze faptul ca acest proiect minier este unul de relativ scurta durata. Desi compania canadiana incearca sa-l prezinte ca pe un proiect salvator al micii comunitatii din Apuseni, el nu va dura mai mult de 14 ani. Ceea ce va ramane dupa va presupune mai mult somaj, patru munti sapati si o comunitate divizata de intrigi si interese meschine”, mentioneaza Radu Paltineanu. Dupa ce va organiza evenimente in Stockholm, Helsinki, Tallinn, Sankt Petersburg, Moscova, Kiev si Chisinau, echipa va poposi la Iasi (27 iulie) si la Piatra Neamt (30 iulie). Cei trei aventurieri vor prezenta riscurile asociate proiectului minier, documentarul „Rosia Montana, Town on the Brink” si vor dezbate alaturi de public asupra acestui subiect.

Pentru ca mersul pe bicicleta sa nu ii doboare, membrii echipei au inceput antrenamentele zilnice. Ieseanul Radu Paltineanu se poate lauda cu aptitudini sportive de profesionist. „Eu personal practic alpinismul din 2009, alpinismul fiind un sport ce-ti dezvolta si fizicul, si psihicul. Ciclismul, in schimb, il practic de mic. Nu am participat niciodata la vreun concurs, dar am ajuns sa fac pana la 35 de km zilnic pe bicicleta de cand am venit in Danemarca pentru schimbul universitar. Cat despre partenerii mei, Elena si Sophian, ei se antreneaza zilnic pe bicicleta si fac jogging cel putin jumatate de ora in fiecare zi. Mai mult, suntem de parere ca traseul a fost in asa fel impartit incat numarul de kilometri zilnici sa fie fezabili pentru toti”, spune Radu. Pana sa plece la drum, mai au nevoie sa stranga aproximativ 2000 de dolari pentru cumpararea biletelor de tren si feribot, achitarea taxei de viza pentru Federatia Rusa si mancare. Orice donatie se poate face prin intermediul site-ului www.travelforacause.eu, unde au postat o lista cu toate obiectele de care mai au nevoie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente