Protest mondial global impotriva fracturarii hidraulice

Peti?ie cu 3.767 semn?turi pentru legea antifracturare, depus? la Senatul României
Protest mondial global impotriva fracturarii hidraulice
Protest mondial global impotriva fracturarii hidraulice

Sambata, 11 octombrie, marcheaza, pentru prima oara, reunirea a doua cauze, opozitia comunitatilor fata de tehnologia utilizata pentru extragerea hidrocarburilor neconventionale, fracturarea hidraulica de mare volum, si cea fata de acordurile transatlantice in curs de negociere, ratificare sau in vigoare, TTIP, CETA si TiSA, printr-un protest mondial – GLOBAL FRACKDOWN, aflat la a treia editie.

Daca prima editie a Global Frackdown, organizata in septembrie 2012, a reunit 200 de actiuni in peste 20 de tari, cea de a doua editie a reunit peste 250 de actiuni in 30 de tari care acopera sase continente. Miscarea a crescut de la an la an, pe masura ce s-au adunat tot mai multe studii stiintifice si dovezi incontestabile ale impactului negativ al fracturarii hidraulice de mare volum. Ca rezultat, se constata ca numarul localitatilor, regiunilor si statelor de pe toate continentele care interzic in ritm accelerat, total sau partial, prin legi, moratorii si reglementari proprii, fracturarea hidraulica de mare volum, este in crestere.

Mesajul care va fi transmis catre oficialii alesi de pe mapamond este : “Dorim un viitor sigur, bazat pe securitate alimentara si pe energie regenerabila si alternativa“.

Aflata la prima editie, ziua de 11 octobrie este si Ziua Europeana de Actiune impotriva TTIP, CETA, TiSA si a lobby-ului corporatist. Cetatenii din Uniunea Europeana au decis sa protesteze impotriva lipsei de transparenta a negocierilor, a clauzelor nedemocratice incluse in aceste tratate si care risca sa incline puterea decizionala a statelor in favoarea corporatiilor multinationale. Prin mecanismele de solutionare a litigiilor investitor-stat (ISDS) se vor prioritiza interesele private, sfidand astfel fundamentele democratiei, principiul precautiei, legislatia de mediu si independenta sistemului judiciar.

Alianta Stop TTIP, alcatuita din peste 240 de asociatii europene, a initiat o petitie independenta cu acelasi scop si continut ca si Initiativa Cetateneasca Europeana, ca urmare a respingerii de catre CE a Initiativei, lansand procesul de strangere de semnaturi pe 7 octombrie, totodata lupta urmand a fi continuata si in justitie, la CJUE, intrucat Alianta StopTTIP considera ca, astfel CE a incalcat dreptul cetatenesc la initiativa legislativa.

In Romania, actiunea de protest Stop Fracturare & Stop TTIP va fi organizata la Bucuresti, in Piata Universitatii, incepand cu orele 16:00, precum si in Barlad, Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Piatra-Neamt, Ploiesti, Oradea, Sibiu si Timisoara. Comunitatile de romani, participa la actiuni similare in Bruxelles, Londra, Madrid, Milano si Paris.

La Bucuresti vor fi prezenti si reprezentanti ai localitatilor direct afectate, intre care o nota speciala o vor face pungestenii, cei care in toamna anului 2013 au indurat in modul cel mai violent cu putinta, regimul autoritar al statului roman, complice al corporatiei Chevron. Atunci Statul a emis ordine abuzive si, prin bratul inarmat al Jandarmeriei, le-a pus in aplicare, transformand o comunitate pasnica de sateni intr-o enclava sub asediu, unica intr-o uniune democratica de state europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *