Protestele de la Barlad privind gazele de sist sunt „o reactie la minciunile USL”

Protestele de la Bârlad privind gazele de ?ist sunt "o reac?ie la minciunile USL"
Protestele de la Barlad privind gazele de sist sunt "o reactie la minciunile USL"
Protestele de la Barlad privind gazele de sist sunt „o reactie la minciunile USL”

Sulfina Barbu acuza Guvernul de „minciuna” in privinta gazelor de sist. Fostul ministru al Mediului spune la RFI ca protestele de la Barlad privind gazele de sist sunt „o reactie a oamenilor la balbaielile si minciunile Guvernului USL„.

Peste opt mii de persoane din mai multe judete au protestat miercuri la Barlad fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist in Romania. Vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu, spune ca oamenii au fost mintiti de USL: „Cum pot sa privesc decat intorcandu-ma la minciunile USL-ului? Anul trecut, Guvernul Ponta 1 a avut un moratoriu, prin care spunea ca interzice exploatarea gazelor de sist in Romania. In acelasi timp, tot anul trecut, in paralel, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, condusa tot de un reprezentant al USL-ului elibera licente de concesionare si explorare pentru gazele de sist. De aici este dovada clara de minciuna. In anul 2013, Guvernul Ponta 2 s-a razgandit si este de acord. Este pur si simplu reactia oamenilor la o balbaiala sau la minciunile Guvernului USL, alta explicatie nu am. Trebuie Guvernul sa mearga si sa discute cu oamenii aceia, pentru ca imi amintesc ca anul trecut erau foarte prezenti acolo, nici nu ajunsesera la guvernare si Victor Ponta si Crin Antonescu. Sa mearga acum sa discute cu oamenii care nu sunt de acord si sa primeasca explicatii de la Guvern de ce au fost eliberate licentele de concesiune„.

Gazele de sist „nu sunt periculoase”

Pe de alta parte, Sulfina Barbu se declara de acord cu inceperea explorarilor gazelor de sist: „Eu nu sunt de parere ca nu trebuie sa exploram. Dimpotriva, trebuie sa identificam toate resursele pe care le avem si daca se identifica solutiile de exploatare, daca vreti parerea mea personala, solutiile de exploatare a gazelor de sist, respectand conditionalitatile de mediu trebuie sa le exploatam, ca reprezinta o resursa a noastra„.

Gazele de sist nu sunt periculoase, sustine fostul ministru al mediului. „Sa tineti cont de faptul ca profesia mea este cea de geo-fizician. Deci intamplator stiu mai mult decat un politician care are o alta pregatire, pentru ca am invatat. Nu exista pericol! Va rog, gazele de sist nu reprezinta altceva decat gaze naturale, dar care sunt cantonate intr-o alta formatiune geologica si anume in formatiuni sistoase. Va rog sa nu mai pronuntam lucruri din acestea care pot sa sperie ascultatorii! Nu exista un pericol, nu sunt periculoase, sunt aceleasi gaze, doar ca sunt cantonate in alta formatiune. Doi: daca vreti tot punctul de vedere al unui specialist, vestita fracturare hidraulica de care se vorbeste pentru exploatare in Romania se foloseste de cand se exploateaza petrol si putem sa facem o dezbatere pe aceasta tema„, spune Sulfina Barbu.

Varujan Vosganian, favorabil explorarii gazelor de sist

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi ca sustine activitatea de explorare a gazelor de sist. „In cazul gazelor de sist ar trebui sa avem cateva elemente, sa vedem daca dezbaterea merita facuta. Am putea sa facem o activitate de explorare, ca sa stim in Romania cum stam, astfel incat mai tarziu sa procedam si la exploatarea cu ajutorul tehnologiilor noi„, spune Vosganian, aratand totodata ca este nevoie de avize de mediu.

Compania americana Chevron intentioneaza sa inceapa in a doua jumatate a acestui an forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Barlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *