CE BEM, CE MINCAM – Produsul are 7 E-uri
Coffee mate este un amestec de zaharuri greu de metabolizat si grasimi hidrogenate, care au fost supuse unui proces chimic. In urma adaugarii acestora, cafeaua are de suferit.
Crema pudra pentru cafea Coffe-mate are in compozitie „sirop de glucoza, grasime vegetala hidrogenata stabilizatori (citrat trisodic E 331 (iii), fosfat dipotasic E 340 (ii), polifosfat de sodiu E 452 (i), trifosfat pentasodic E 45 (i), cazeinat de sodiu, emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, esteri mono si diacetil-tartrici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi E 472e), arome, antiaglomerant (silicat alumino-sodic E 554), sare”. De asemenea, producatorul specifica faptul ca aceasta crema contine proteine din lapte. La 100 g de produs veti acumula o „valoare energetica 548 kcal, 115 kj, proteine 0,1 g, glucide 2,8, lipide 1,7 g”.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: „creamer (ameliorator de gust) pentru cafea obtinut in principal din sirop de glucoza, cu index glicemic foarte ridicat. Din aceasta cauza, pancreasul endocrin este stresat, fiind fortat sa secrete o cantitate mare de insulina intr-un timp scurt. De asemenea, in compozitia cremei intra si o cantitate mare de grasime vegetala hidrogenata periculoasa pentru sanatate, in special pentru sistemul cardiovascular.
Aditivii alimentari utilizati scad valoarea biologica a acestui produs. Acestia aduc un aport de fosfor si sodiu care impiedica fixarea calciului in oase, atrage atentia specialistul nostru. In timp, pot aparea osteoporoza sau depuneri anormale de calciu (cioc de papagal).
PRECAUTIE. Consumatorii trebuie sa tina cont si de cantitatea de sodiu din pudra, pentru a nu depasi doza zilnica admisa de sare, de 6 g pentru o persoana adulta. Produsul contine si o sursa de aluminiu, suspectat in generarea maladiei Alzheimer.
In urma analizei etichetei acestui produs, profesorul Mencinicopschi ne spune ca „ar fi de preferat consumul cafelei fara creamer”, pentru ca aceasta scade valoarea biologica a cafelei, inactivind efectele acesteia.
Sursa: Jurnalul National