Pui de zimbru, nascut in captivitate la Parcul Natural Vanatori-Neamt

Pui de zimbru, nascut in captivitate la Parcul Natural Vanatori-Neamt

Cinci zimbri in libertate. Locul acestora va fi suplinit, deocamdata, de un pui de zimbru nascut in captivitate

Cei care vor vizita in perioada urmatoare Parcul Natural Vanatori-Neamt vor avea parte de o surpriza placuta. Este vorba despre un pui de zimbru, nascut in captivitate, care s-a alaturat turmei de 18 exemplare. Reusita programului de perpetuare a speciei are la baza ani de cercetare si rabdare.

Evenimentul este precedat de o alta actiune. Specialistii Parcului Natural Vanatori Neamt vor elibera luna aceasta, in salbaticie, cinci zimbri. Aceasta actiune face parte dintr-un program unic in Romania de reintroducere a zimbrului in libertate, din proiectul „Imbunatatirea statutului de conservare a speciei zimbru in Parcul Natural Vanatori-Neamt”, demarat in 1999 cu fonduri de la Banca Mondiala si Guvernul Romaniei. Unicitatea acestui program rezulta din modalitatea complexa de abordare, dat fiind faptul ca se doreste nu doar punere in libertate a speciei, ci si obtinerea unor beneficii pentru comunitatile locale, dezvoltarea durabila a zonei avand zimbrul drept fanion. In cadrul acestui program a fost infiintata prima ferma de carantina autorizata din Romania pentru zimbri, primul sistem de tratamente veterinare pentru zimbri. Sub indrumarea personalului de specialitate s-au efectuat primele analize genetice si reinscrierea populatiei de zimbri de la Vanatori Neamt in Cartea de Pedigree a Zimbrilor, evidenta tinuta de catre Parcul National Bialowieza din Polonia. „Inca de la infiintarea Parcului Natural Vanatori Neamt, principalul nostru obiectiv a fost punerea in libertate a acestei specii. Pentru a evita cosangvinizarea speciei au fost aduse exemplare din Elvetia, Suedia si Germania”, a declarat Stefan Nemteanu, reprezentat al Parcului Natural Vanatori-Neamt.

Cele cinci exemplare vor fi eliberate in zona Chitele, de pe raza comunei Cracaoani. Zimbrii vor fi monitorizati 24 de ore din 24, in vederea studierii habitatelor folosite si a preferintelor pentru refugii.

La aceasta data in captivitate mai sunt 19 exemplare, iar in functie de comportamentul celor cinci zimbri eliberati in salbaticie vor urma si alte etape. Specialistii atrag atentia nemtenilor ca in cazul in care se vor intalni prin padure cu cele doua femele si cei trei masculi, sa se indeparteze in liniste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *