Pungestiul, punctul zero al protestelor anti-fracturare

Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica
Pungestiul, punctul zero al protestelor anti-fracturare
Pungestiul, punctul zero al protestelor anti-fracturare

Stindardul luptei impotriva metodelor de exploatare a zacamintelor neconventionale nu s-a dezmintit nici de aceasta data. Aproape 200 de localnici si activisti de mediu din tara si-au aratat inca o data, sambata, 5 aprilie, dezacordul in privinta intentiei Chevron de a incepe forajele pe teritoriul comunei Pungesti. Evenimentul a atras zeci de jurnalisti din tara si strainatate si s-a vrut a fi un preambul la actiunile desfasurate, ieri, in peste 60 de localitati din tara.

Pungestenii s-au strans cu mic cu mare in centrul localitatii Armasoaia, de unde au plecat in mars spre zona in care va fi amenajata prima sonda de prospectare din tara. Pe o ploaie marunta, localnicilor li s-au alaturat mai multi activisti de mediu din tara, printre care si Paul Iurea, de la “Vama Verde”, dar si singurul parlamentar “tolerat” de protestatari inca de la inceperea actiunilor, in toamna anului trecut. Este vorba despre deputatul de Barlad Tudor Ciuhodaru, cel care a initiat o lege care prevede interzicerea procedeelor nocive (fracturare hidraulica) de extragere a zacamintelor neconventionale. Pe o distanta de mai bine de trei kilometri, participantii la actiune au scandat lozinci impotriva Guvernului Ponta, a investitorului american, a primarului comunei Pungesti, Mircia Vlasa, si a intregii clase politice actuale. Mesajul oamenilor a fost “Apa, aer si natura/ Nu fractura, nu cianura!”. Ei au facut apel la solidaritate si au cerut guvernantilor sa le respecte dreptul la opinie si sa tina cont de vointa majoritatii. “Oricum, noi, cei de aici, nu vom mai avea liniste pana ce nu se renunta. Ce daca au venit cu sonda deja! Nu vom da inapoi pana ce acesti oameni, pe care noi i-am votat, nu vor actiona conform dorintelor noastre. S-a spus ca ne-am fi resemnat si ca am fi abandonat lupta. Nici vorba de asa ceva! Veti vedea ca vom continua protestele pasnice cat timp va fi nevoie si pana ce ne vom recastiga dreptul de a fi noi cei care ne decidem soarta viitoare”, a declarat Ioan Lazurca, unul dintre primii sateni care au protestat la Pungesti. La fiecare poarta din Armasoaia si Silistea, satenii au afisat pancarde cu mesajul “Nu vrem fracturare hidraulica” sau pur si simplu drapelul national, insotit de un steag alb pe care este scris “Stop Chevron”. Televiziunea nationala si-a trimis din nou jurnalistii la Pungesti, care au surprins evenimentele alaturi de cei de la televiziunea fraco-germana Arte. Acestia din urma vor difuza un amplu reportaj in Germania si Franta (tari care au interzis fracturarea hidraulica) pentru a prezenta determinarea localnicilor in demersul lor.

Jandarmi cu zambetul pe buze

Cat timp a durat protestul, in zona au fost comasati, din nou, cateva sute de jandarmi, printre care si de-acum vestitii scutieri bacauani. Dupa o ora de proteste, marsul s-a oprit in fata unor garduri metalice cu care trupele de ordine au blocat drumul de acces catre perimetrul viitoarei sonde. Oamenilor nu li s-a mai permis sa se apropie la mai putin de 500 de metru de santier. Ei au reclamat, ca de fiecare data, servilismul angajatilor statului. “De ce nu ne aparati pe noi, care va platim salariile si hainele de pe voi, si aparati un strain? De ce lucreaza doar noaptea si vin ca hotii, sa nu ii vedem? Unde mai este statul de drept? Am vazut un domn colonel de la jandarmi care tot timpul a ras de acesti oameni, care au venit sa protesteze pasnic, cu mainile goale. Ce pericol reprezinta o babuta sau un copil pentru sonda, si ce e de ras cand vezi ca vine un mos in carje sa intrebe de ce vreti sa ii otraviti apa din fantana?”, a spus, in fata cemerelor de luat vederi, Paul Iurea, liderul Asociatiei “Vama Verde”. Miscarea de protest de sambata a fost organizata de Asociatia “Miscarea de rezistenta Pungesti”, iar liderii acestia, Zana Domintean, Constantin Paslaru si Marius Ignat au anuntat ca determinarea oamenilor locului este atat de evidenta incat actiuni similare vor fi organizate fara intrerupere si in perioada urmatoare. “Domnului Ponta trebuie sa ii reamintim permanent ca aceasta tara nu ii apartine, asa cum nu ii apartin nici vietile celor din ea. Domnia sa trebuie sa tina cont de oameni si de principiul constitutional care spune ca poporul este suveran, nicidecum interesele de grup”, a declarat Constantin Paslaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *