Pungile din plastic au zilele numarate.

Ministrul Mediului promoveaza sacosa ecologica Ministrul Mediului, Attila Korodi, a inceput o campanie pentru a incuraja eliminarea pungilor de plastic care se ofera gratis in magazine.
attila korodi
Ministrul impreuna cu presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti, si voluntarii unui ONG de mediu le-au prezentat marti clientilor unui supermarket bucurestean calitatile si avantajele pungilor biodegradabile. De asemenea, au fost prezentate si dezavantajele pungilor nebiodegradabile.

Majoritatea celor care au vorbit cu ministrul Mediului au spus ca vor folosi sacosele din bumbac. De la 1 ianuarie 2009 pungile din plastic distribuite pana acum gratuit de operatorii economici vor costa 0,2 lei, potrivit ministrului. Marii retaileri care vor continua comercializarea pungilor din plastic vor trebui, de asemenea, sa ofere alternative biodegradabile pentru acestea, a spus Korodi, intr-o scurta conferinta de presa organizata in supermarket.

Mihai Toti, Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, a precizat ca banii colectati din vanzarea pungilor din plastic vor fi investiti in utilaje pentru distrugerea acestora. „Nivelul nostru de constientizare este, totusi, redus si apelarea la anumite masuri, sa zicem coercitive, este necesara”, a spus Mihai Toti, citat de Mediafax.

„Numarul pungilor de plastic folosite se ridica anual in Romania la circa cinci miliarde. Asta inseamna ca un roman utilizeaza aproape zilnic o punga dar nu pentru mai mult de 20 de minute”, a explicat ministrul Korodi.

Scopul campaniei nu este de a strange bani pentru bugetul Ministerului Mediului, ci de a descuraja marii comercianti sa ofere gratiuit clientilor pungi de plastic. O initiativa sustinuta si de organizatiile care militeaza pentru protectia mediului.

Pungile din plastic ajung cel mai rapid deseuri care sunt apoi depozitate, de multe ori, pe strada, in parcuri sau in rauri. Nu mai pot fi reciclate si este nevoie de 450 de ani pentru descompunerea lor, in timp ce o punga biodegradabila se descompune in doar cateva luni.

Guvernul a decis introducerea „ecotaxei” (incepand din 1 ianuarie 2009) cu cunatumul de 20 de bani pe bucata, pentru pungile tip sacosa care nu sunt produse din materiale biodegradabile. Noua taxa va fi colectata de Fondul pentru Mediu, valoarea acesteia trebuind sa fie afisata la loc vizibil pentru a fi observata de catre consumatorii finali.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *