PUZ-ul pentru celula 2 a depozitului ecologic, realizat de firma care a proiectat Catedrala Mantuirii Neamului

PUZ-ul pentru celula 2 a depozitului ecologic, realizat de firma care a proiectat Catedrala Mantuirii Neamului

Societatea care a proiectat Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti a realizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al celulei 2 a noului depozit ecologic. Aceasta urmeaza a fi construita incepand cu a doua jumatate a anului in curs de catre Consiliul Judetean (CJ) Bacau. Costul de amenajare a celulei 2 se ridica la aproximativ 6 milioane de euro. Finantarea este europeana.

Vanel Exim, societatea care a proiectat Catedrala Mantuirii Neamului, a realizat PUZ-ul celulei 2 a noului depozit ecologic. Costul elaborarii Planului s-a ridicat la 14.850 RON (148 de milioane lei vechi), societatea de arhitectura adjudecand, in urma cu aproximativ doua luni, un contract in acest sens pus la bataie de CJ Bacau. Potrivit reprezentantilor firmei, elaborarea PUZ-ului este o etapa necesara demersului de scoatere la licitatie a proiectului de construire a celulei 2.
„Pe acel teren s-au facut niste studii de fezabilitate care au fost aprobate de autoritati. Ele deja indeplinesc toate conditiile tehnice. Noi ne-am ocupat de partea de urbanizare zonala, respectiv introducerea suprafetei in intravilan si transformarea ei in functiune de gospodarire comunala”, a afirmat arhitectul Constantin Amaiei.
Bogdan Seto, seful Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS), a declarat ca lucrarile de construire a celulei 2 ar putea incepe chiar pe finalul acestui an, dupa ce CJ va scoate la licitatie proiectul.
Seto a apreciat ca pana la startul lucrarilor, administrarea celulei 1 a depozitului – finalizata si aflata in probe – urmeaza a fi incredintata unui operator.
„Abia a fost semnat contractul de finantare. Urmeaza conceperea caietului de sarcini si organizarea licitatiei. Anul acesta as zice ca vom da drumul la licitatie. Oricum, inainte de aceasta licitatie pentru construirea celulei 2 speram sa se concesioneze administrarea celulei 1”, a afirmat Seto.

20 de hectare la dispozitia CJ

In octombrie anul trecut, municipalitatea bacauna a transferat catre CJ 20 de hectare situate in vecinatatea celulei 1 a depozitului ecologic. Transferul de pamant derulat intre cele doua institutii administrative vizeaza edificarea de catre CJ, din fonduri europene, a celulei 2 a depozitului de deseuri situat la iesirea din Bacau spre comuna Nicolae Balcescu. In urmatorii 20 – 25 de ani, CJ se va ocupa de construirea celulelor 3 si 4 ale noului depozit de gunoi. Celula 2, a carei constructie urmeaza a fi demarata, este cea mai mare.

45 de milioane de euro pentru gunoaie

In prima parte a lunii aprilie, Dragos Benea – seful CJ – a semnat in Capitala contractul de finantare a proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor solide din judetul Bacau”. Proiectul dispune de o finantare totala de aproximativ 45 de milioane de euro, din care 33 reprezinta fonduri europene, iar 12 contributia proprie a CJ. Durata de implementare a acestuia este de 43 de luni de la data semnarii acordului de finantare.
Lucian Bogdanel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *