Rafalele din eoliene se mai domolesc

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Rafalele din eoliene se mai domolesc

Din 2009 si pana acum, capacitatea eoliana instalata s-a dublat anual, iar trendul va fi mentinut si anul viitor. Lucrurile se vor schimba incepand cu 2014, cand accesul la finantare va fi mai greoi.

In patru ani, energia eoliana a crescut de la zero la 2.000 MW instalati, estimati pana la finele lui 2012. Aceasta evolutie spectaculoasa este necesara si benefica pentru sistemul energetic romanesc, cu atat mai mult cu cat energia eoliana salveaza combustibilii fosili pentru generatiile urmatoare, fiind, in acelasi timp, de un real ajutor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si evitarea costurilor de mediu impuse consumatorilor de energie electrica din piata locala.

„Consumul de ener­gie noaptea si in weekend limiteaza natural investitiile in regenerabile, prioritare de altfel, la un nivel de 3.000-3.500 MW instalati. Atingerea tintelor de energie regenerabila va insemna reducerea drastica a pretului certificatelor ­verzi si, implicit, a planurilor de afaceri. Finantatorii vor deveni cu atat mai circumspecti in a acorda credite, cu cat ne vom apropia de limita mentionata“, spune Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste al CEZ Romania. Potrivit lui, Romania se afla in pragul unei crize energetice, majoritatea capacitatilor termo avand durata de viata expirata si functionand cu costuri ridicate. Seceta a redus productia hidro la mai putin de jumatate, iar investitiile in producerea energiei electrice lipsesc sau sunt amanate. Nu e de mirare ca tot mai multe companii anunta investitii pe segmentul eolian, sprijinit de stat.

Cel mai mare parc eolian

Jan Veskrna, seful CEZ Romania, spunea recent ca, pana la sfarsitul anului, investitia de 1,1 miliarde de euro din parcul eolian Fantanele-Cogealac, cumparat de la Monsson, se va finaliza, iar pe suprafata celor doua comune din Dobrogea vor fi montate 240 de turbine cu o capacitate cumulata de 600 de MW. „Romania va avea la sfarsitul acestui an cel mai mare parc eolian din Europa“, a punctat Veskrna. Cu mentiunea ca investitiile in parcuri eoliene din Romania au ajuns in prezent la aproximativ 2 miliarde de euro, capacitatea proiectelor care functioneaza fiind apropiata de capacitatea centralei nucleare de la Cernavoda. „In cadrul CEZ, exista o competitie regionala intre proiecte. Grupul nostru a anuntat investitii in energie eoliana de 3.000 MW in aceasta perioada, in Germania, Polonia si Romania“, vine cu o precizare Borotea.
In context, cel mai mare dezvoltator privat de parcuri eoliene din Romania, Monsson, controlat de familia Muntmark, are la ora actuala un portofoliu de peste 2.400 MW, din care proiecte insumand mai mult de 850 MW au fost deja vandute catre companii precum CEZ, OMV Petrom, ButanGas sau STEAG. Planul Monsson Group este de a avea si productie proprie pana la 200 MW din surse regenerabile de energie. Potrivit analistilor din piata, boomul din eolian va continua si in 2013, cand se vor adauga in reteaua nationala alti 1.350 MW, capacitatea instalata totala ajungand la 3.350 MW. „Ne uitam si la alte parcuri eoliene, dar este prea devreme sa spunem cati MW am putea cumpara“, afirma Eric Stab, presedintele GDF Suez Energy Romania. Compania are deja in constructie un parc eolian in judetul Braila, comuna Gemenele. Acesta va avea o capacitate instalata de 47,5 MW si va produce 130 GWh de electricitate anual. Grosso modo, investitia in acest parc ar putea ajunge la 80 milioane de euro.

Sprijin pentru investitori

In perioada 2008-2012, legislatia primara referitoare la schema-suport s-a modificat de patru ori. Investitiile in energia verde din Romania sunt atrase de schema de sprijin relativ generoasa, insa investitorii sunt precauti deoarece se tem de instabilitatea legislativa si posibilele amendamente la legea privind resursele regenerabile. „Spre deosebire de feed-in tariffs, care garanteaza preturi fixe ale energiei electrice pe o perioada determinata de 10-15 ani si preluarea acesteia, schema-suport cu certificate verzi aleasa de Romania este un mecanism de piata, care ofera mai putin confort bancilor finantatoare si respectiv investitorilor“, subliniaza Adrian Borotea. In lipsa schemei suport si in conditiile tehnologice de astazi, jucatorii din piata estimeaza ca, incepand cu anul 2017, nu se vor mai pune in functiune capacitati din surse regenerabile. Conform legii in vigoare, centralele eoliene puse in functiune pana la sfar­situl lui 2016 se vor califica pentru schema actuala cu certificate verzi, iar pentru cele puse in functiune pana la finele lui 2014, nivelul schemei actuale nu se va modifica.

Pentru perioada 2012-2016, exista mai multe scenarii de evolutie, situate intre depasirea cu mult a tintelor de energie verde si neatingerea acestora. In consecinta, evolutia pretului certificatelor verzi poate fi extrem de diversa, intre valoarea minima si cea maxima din lege. „De reflectat ca, desi legea prevede un pret minim al certificatelor verzi, nimic nu garanteaza acest nivel. Estimam o evolutie mult mai lenta comparativ cu anii anteriori a capacitatilor instalate in energie eoliana si regenerabila in general, cu o perioada decisiva in raport cu pretul certificatelor verzi incepand cu 2014“, mai spune Borotea. Si atunci, investitorii isi vor mai potoli avantul.

Investitori. Cateva nume

Monssson Group – are, la ora actuala, un portofoliu de peste 2.400 MW si doreste sa aiba si productie proprie pana la 200 MW din surse regenerabile;

Enel – anul acesta inseamna intrarea companiei intre producatorii locali de energie eoliana; capacitatea instalata, 198 MW;

CEZ – cu o capacitate instalata de 600 MW, compania va deveni cel mai mare producator de energie eoliana din Romania;

Global WIND POWER – danezii au pla­nuri mari in Galati si Doborogea; ca­pa­citatea instalata – 154 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *