Rafinaria Petromidia a incheiat perioada de tranzitie pentru alinierea instalatiilor de productie la cerintele europene de mediu

Rafinaria Petromidia a incheiat perioada de tranzitie pentru alinierea instalatiilor de productie la cerintele europene de mediu
Rafinaria Petromidia a incheiat perioada de tranzitie pentru alinierea instalatiilor de productie la cerintele europene de mediu

Rompetrol Rafinare – rafinaria Petromidia este prima unitate de profil din Romania care a incheiat cu succes perioada de tranzitie pentru alinierea instalatiilor de productie la cerintele europene de mediu, transmite Infostar.

“Investitiile realizate de Grupul Rompetrol si KazMunayGas pentru cresterea capacitatii de prelucrare a rafinariei la 5 milioane de tone ne-au permis si o reducere semnficativa a amprentei si a impactului activitatilor asupra mediului inconjurator. La acestea se adauga si súmele alocate pentru cresterea gradului de protectie a mediului, valoarea totala a investitiilor pe platforma Petromidia ridicandu-se la peste 1,3 miliarde USD” declara Sorin Graure, directorul general Rompetrol Rafinare.

Recent, rafinaria Petromidia a obtinut din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta o noua autorizatie integrata de mediu, cu o valabilitate de 10 ani. Actul atesta faptul ca operarea instalatiilor de pe platforma Petromidia se realizeaza in acord cu cele mai ridicate standarde de performanta si de protectie a mediului, stabilind totodata conditiile si parametrii de functionare a activitatilor (nivelul emisiilor in aer, apa si sol, masurile de gestionare a deseurilor).

Perioada de tranzitie (exceptie cu caracter temporar de la aplicarea normelor comunitare) a fost acordata companiei in baza obligatiilor asumate de Romania in cadrul procesului de negociere cu Comisia Europeana, aferente capitolului 22 “Protectia mediului”, si a sarcinilor prevazute in Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, respectiv transpunerea Directivei nr. 96/61/CE privind prevenirea si controlul integrat al poluarii.

“Suntem constienti de importanta pe care o are protejarea mediului inconjurator in desfasurarea activitatilor noastre. De aceea, actionam ca un membru responsabil al societatii, respectand reglementarile romanesti si europene in acest domeniu. Prioritatea platformei Petromidia consta in cresterea gradului de protejare a Marii Negre si a Lacului Sutghiol, a biosferei Deltei Dunarii si a ecosistemului aferent Canalului Midia, precum si a localitatilor din Dobrogea”, a adaugat Sorin Graure.

In prima jumatate a acestui an, Rompetrol Rafinare a alocat peste 55 milioane de dolari pentru realizarea unor lucrari tehnologice programate – revizia si modernizarea echipamentelor in acord cu noua capacitate de procesare a rafinariei, cresterea gradului de siguranta in functionarea instalatiilor, respectarea prevederilor legale in domeniu ISCIR, dar si realizarea unor proiecte pentru protectia mediului, conform legislatiei nationale si europene. De asemenea, compania a finalizat recent si modernizarea instalatiei de cocsare (investitie de aproximativ 53 milioane USD), cu un rol important in respectarea normelor de protectie a mediului. Petromidia este cea mai mare rafinarie din tara, asigura peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei, fiind aliniata la standardele BAT (Best Available Technologies).

In paralel cu marirea capacitatii de productie a rafinariei Petromidia de la 3,8 milioane tone la 5 milioane tone de materie prima pe an, Grupul Rompetrol a dezvoltat si alte proiecte adiacente precum constructia terminalului din largul Marii Negre pentru aprovizionarea cu titei, triplarea capacitatii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare titei si produse finite, dar si constructia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.

Grupul Rompetrol este detinut integral de compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan ­– KazMunayGas si este prezent in 12 tari, cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *