Accidentul din Galeria Borzas de pe Valea Borcutului din Baia Mare, in urma caruia si-au pierdut viata cinci barbati aflati in cautare de fier vechi, se poate repeta oricand. Fara bani, autoritatile maramuresene spun ca nu pot securiza perimetrele miniere si nici nu pot opri accesul persoanelor in acestea. Din rapoartele prezentate de oficialii Remin Baia Mare in urma tragediei produse la finle anului trecut a rezultat ca doar doua treimi din fostele perimetre miniere ale companiei au fost inchise. Riscurilor umane li se adauga si cele de mediu, pentru ca toate galeriile sunt un factor de poluare.
Vezi Video
Prefectul judetului Maramures, Sorin Rednic a declarat ca, dupa evenimentul de pe Valea Borcutului, s-a intocmit un raport care a fost inaintat la Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Economiei. Acesta spera ca judetul sa primeasca fonduri suplimentare pentru inchiderea minelor.
“La nivel de judet avem undeva la 500 de galerii, de foste perimetre miniere, din care doar doua treimi sunt inchise. Din pacate, inchiderea e facuta pentru a conserva acele perimetre si nu pentru a opri accesul unor persoane aflate in cautarea unor deseuri de fier care sa le aduca un plus la veniturile familiale”, a declarat prefectul Sorin Rednic.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai precizat ca toate fostele perimetre miniere trebuie securizate urgent. “Una dintre problemele principale e accesul acestor persoane, dar sunt si alte probleme in principal aferente apelor de mina care ies la suprafata si care aduc la subteran dizolvate sau in suspensie tot felul de noxe. Sunt depasiri foarte mari pe aceste linii de mediu si aici trebuie sa se actioneze in principal, deoarece acestea pot fi controlate prin masuri bune de inchidere a perimetrelor”, a adaugat Sorin Rednic.
Deocamdata, autoritatile maramuresene n-au primit niciun raspuns de la nivel central cu privire la raportul inaintat, insa spera ca guvernantii sa prinda la nivel maxim in legea bugetului pe acest an, sumele aferente procesului de inchidere a minelor.