Raport: fermierii cultiva mai mult decat oricand plante modificate genetic

Porumbul modificat genetic, singura planta aprobata pentru cultivare in scop comercial, in Uniunea Europeana

Raport: fermierii cultiva mai mult decat oricand plante modificate geneticDesi campaniile impotriva alimentelor obtinute pe baza de organisme modificate genetic (OMG) sunt mai vocale decat oricand, ultimul raport arata ca 18 milioane de fermieri din 27 de tari au cultivat plante biotehnologice in 2013, pe mai mult de 175 de milioane de hectare.
„Milioane de ferme mari si mici din tari industriale sau in curs de dezvoltare au adoptat aceasta tehnologie pentru un singur motiv – da rezultate”, spune Clive James, autorul raportului si presedinte al organizatiei non-profit International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA). „Culturile de OMG au nevoie de mai putine pesticide, ceea ce inseamna cheltuieli mai mici pentru fermieri si asigura o productivitate mai mare decat culturile conventionale”. In timp ce SUA raman liderul culturilor biotehnologice, mai mult de jumatate din suprafata este cultivata de fermieri din America Latina, Asia si Africa. Cei mai multi dintre ei cultiva bumbac. De fapt, pe primul loc in culturile biotehnologice se afla fibrele – bumbacul, pe locul al doilea se claseaza plantele furajere (soia, porumbul) si abia pe ultimul loc cele pentru hrana.

Prin urmare, subliniaza raportul, teoria potrivit careia este nevoie de cultivarea OMG pe scara larga pentru a asigura necesarul de hrana al unei populatii in crestere nu se sustine. Fara sa inisite asupra beneficiilor cultivarii OMG, raportul ISAAA subliniaza in final ca fermierii sunt cei care au hranit si vor hrani lumea in continuare si ca tot ei pot decide ce tip de cultura aleg – biotehnologica sau conventionala.

Culturile biotehnologice raman in continuare un subiect controversat. In Europa, in ciuda opozitiei a 19 tari, Comisia Europeana tocmai a dat autorizatia de cultivare a porumbului transgenic american TC1507. „Asistam la un furt al democratiei”, declara eurodeputatul Jose Bove, care explica si care sunt caile prin care se pot interzice culturile biotehnologice. Din 1998 si pana acum, in Europa au fost autorizate 4 OMG. Unul singur este cultivat astazi celelalte trei au fost retrase. Cand autorizatia pentru TC1507 va fi definitiva (deocamdata nu este), tarile membre pot face recurs la Comisia Europeana. Ungaria si-a anuntat deja intentia de a face acest recurs. Alte 12 tari europene, printre care si Franta, au transmis Comisiei cerinta de a nu ratifica autorizatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *