Rasul ne ajuta sa suportam mai usor durerea, actionand ca un fel de analgezic.

Rasul ne ajuta sa suportam mai usor durerea, actionand ca un fel de analgezic.

Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta britanici a descoperit ca rasul ne ajuta sa suportam mai usor durerea, actionand ca un fel de analgezic.

Se pare ca atunci cand radem alaturi de prieteni sau alte persoane eliberam endorfine, acel substante chimice pe care le producem si atunci cand facem exercitii. Rasul ne ajuta atunci cand avem durei tocmai pentru ca ne pune corpul „la treaba”.
Realizatorii studiului, oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford, sustin ca un ras copios reprezinta un bun antrenament pentru muschii pieptului si plamani, fenomen care poate declansa eliberarea de endorfine pentru a masca durerea. Atunci cand nivelul de endorfine creste, gradul de rezistenta la durere creste. Pentru studiu, oamenii de stiinta au realizat 6 experimente de laborator si unul intr-un decor din lumea reala. Multe dintre aceste teste au fost realizate pe grupuri mici de voluntari, deoarece studii anterioare au demonstrat ca este cu aproximativ 30% mai probabil ca rasul sa apara in situatii sociale atunci cand indivizii nu sunt izolati.

In unele dintre studii, jumatate dintre participanti au urmarit parti din diferire comedii („South Park”, „Friends”, „Mr. Bean”, „The Simpsons”), in timp ce restul au urmarit documentare realizate pe subiecte plictisitoare precum jocul de golf, dresarea animalelor de companie sau filmari din natura. Rezistenta la durere a fiecarui individ a fost testata inainte si dupa vizionare.
De asemenea, cercetatorii au masurat si cat timp a petrecut fiecare voluntar razand (au fost luate in calcul doar rasetele relaxate, care activau muschii fetei si nu numai). Astfel, s-a constatat ca toleranta la durere a crescut la barbatii si femeile care au urmarit secvente amuzante din comedii.
In schimb, in cazul participantilor care au urmarit documentare, toleranta la durerea a ramas neschimbata, ba chiar in unele cazuri ea a si scazut. „Cu siguranta, rasul este unul dintre cele mai bune medicamente impotriva durerii”, a declarat Robin Dunbar, autorul studiului. Se pare ca endorfinele intaresc sistemul imunitar, motiv pentru care destinderea prin ras va ajuta la recuperarea mai rapida in urma bolii, permitandu-i organismului sa reziste la infectii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *