Nemtenii vor arunca gunoaiele la Girov

0
429
Nemţenii vor arunca gunoaiele la Girov
Nemtenii vor arunca gunoaiele la Girov

Ieri a fost pus la dispozitia constructorilor terenul pe care se va construi depozitul de deseuri * lucrarile vor fi finantate din fonduri europene

Lucrarile de constructie la depozitul de deseuri nepericuloase de la Girov sunt pe punctul de a incepe. Ieri, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean, Culita Tarata si a reprezentantilor firmelor de constructie – Victor Mihalachi (administratorul SC Victor Construct SRL) si Gheorghe Asmarandei (administratorul SC Asiri International SRL) – a fost predat amplasamentul pe care va fi construit depozitul. Este vorba de o suprafata de noua hectare, situata in comuna Girov, tarlaua Ilisesti, pe care se va ridica prima celula care va avea o durata estimata de viata de cinci ani. Depozitul ecologic va fi alcatuit din trei celule, independente in functionare, care se vor esalonat pe masura ce se vor inchide cele active.

Constructia acestuia este o componenta proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Neamt” al carui beneficiar este Consiliului Judetean. Lucrarile se vor face cu fonduri europene, proiectul fiind finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu. Axa prioritara 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric”.

Contractul de lucrari „Construire depozitului judetean de deseuri din Girov si inchiderea celor trei depozite neconforme de la Bicaz, Roman si Targu Neamt” a fost atribuit prin licitatie deschisa unor firme cu experienta in domeniul constructiilor: SC Victor Construct SRL si SC Asiri International SRL. „Durata de executie este de 15 luni, mai exact pana pe 15 februarie 2014, insa termenul se prelungeste cu inca 12 luni, timp in care se pot verifica si remedia eventualele defectiuni. Totodata este prevazut inchiderea, conform prevederilor legale in vigoare a depozitelor neconforme de deseuri de la Bicaz, Roman si Targu Neamt. Pamantul care se scoate pentru construirea acestui depozit va fi utilizat pentru inchiderea celorlalte. La Girov nu vor fi acceptate deseuri periculoase”, a declarat Mihaela Popa, manager de proiect Sistemul de management integrat la deseurilor in judetul Neamt.

De asemenea, ca parte a depozitului se vor construi si instalatiile auxiliare ale acestuia: cantarul, cladirea adminstrativa, garajul si atelierul mecanic, statia de spalare a vehiculelor, statia de clorinare, statia de epurarea a apelor uzate menajere si statia de tratare a levigatului. „In secolul XXI este nevoie ca si Romania si implicit judetul Neamt sa se alinieze la normele europene si sa poata manageria corect gunoiul, apa si tot ceea ce este legat de infrastructura judetului Neamt. Proiectul are o valoare deosebita si nu e de ici de colo sa avem in judet o asemenea investitie. Dorinta mea este ca cei ce construiesc acest depozit sa se alinieze la cerintele si exigentele proiectului”, a declarat Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.