Razboiul alimentelor

Razboiul legumelorUn fenomen care a inceput sa ne preocupe si pe noi, romanii, in ultimii ani este cel al produselor organice. Desigur, cei mai multi nu stiu inca ce inseamna mancarea organica si ce beneficii aduce aceasta.

Pe scurt, produsele organice sunt cele care nu au fost modificate genetic (un exemplu in acest sens il reprezinta strugurii fara samburi sau merele de dimensiuni aproape identice importate din alte tari). Pe rafturile magazinelor se duce o adevarata lupta intre produsele naturale si cele pline de E-uri, iar cele din a doua categorie castiga de cele mai multe ori.
Tine de noi sa ne informam si sa alegem ce e mai sanatos atat pentru organismul nostru, cat si pentru mediul inconjurator. Nu trebuie sa uitam ca si produsele cosmetice sau cele de curatare si intretinere a locuintei contin ingrediente toxice si ca acest lucru ar trebui sa ne determine sa le inlocuim cu produse organice. Exista insa dispute cu privire la beneficiile enumerate de cele mai multe studii in domeniu.

Una dintre cele mai recente discutii aduce in prim plan un raport facut de Food Standards Agency conform caruia alimentele organice nu prezinta niciun beneficiu. Alan Dangour, specialistul care a condus cercetarea, a declarat ca analizand toate studiile facute in ultimii 50 de ani, s-a constatat ca nu exista nicio dovada a vreunui avantaj obtinut in urma consumului de alimente organice. Rezultatele facute publice au dat nastere unor dispute de proportii destul de mari. Sustinatori ai consumului de alimente organice, multi jurnalisti si-au exprimat vehement nemultumirea fata de acest studiu numindu-l „limitat”. Cu toate acestea, studiul facut este unul important care poate da nastere unor intrebari de importanta globala. Cercetarile indica o scadere a procentului de hrana si apa in anii urmatori asa ca e firesc sa ne intrebam de ce trebuie sa platim mai mult pentru niste produse care s-ar putea sa nu ne aduca niciun beneficiu?

Opiniile sunt impartite. Unii specialisti considera ca produsele naturale sunt chiar mai daunatoare decat cele modificate genetic. De aceeasi parere este si profesorul Ottoline Leyser din cadrul Universitatii York. Acesta a declarat ca este gresit sa credem ca daca un aliment este natural, va fi cu atat mai sanatos si ca, dimpotriva, lucrurile stau exact pe dos. Astfel, a mai spus acesta, cu cat un aliment este mai natural, cu atat riscul de a fi toxic pentru organismul nostru este mai mare.

Nu putem sa nu ne intrebam insa de ce alte studii au demonstrat ca oamenii care consuma alimente naturale sunt mai sanatosi si au o durata de viata mai mare decat a celor care consuma si alimente modificate genetic. Unele dintre E-urile care se gaseau in produsele de pe piata din Romania au fost interzise abia recent. Am consumat deci, ani de zile, alimente care erau in mod cert daunatoare. Si totusi, nimeni nu a interzis pana acum alimentele organice. Chiar daca unele studii se contrazic, tine de noi sa ne informam cat mai mult si sa luam decizia corecta in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa.

Sursa: Guardian.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *