Razboiul petrolului

OPEC: Pretul petrolului ar putea urca la 200 de dolari/baril!
Razboiul petrolului
Razboiul petrolului

Caderea constanta a preturilor la petrol a provocat schimbari in previziunile economice la nivel mondial. Analistii sunt ingrijorati, unii experti estimand ca un pret sub 60 dolari ar duce la o posibila disparitie a cartelului OPEC.

Dupa decizia OPEC de a nu reduce productia de petrol in lunile urmatoare, rari sunt expertii care mai cred intr-o redresare a pretului aurului negru. In ultimele zile, numeroase banci au revizuit la baza previziunile lor, perspectivele economice mondiale, in special provenite din China, ramanand sumbre

. Astfel, miercuri OPEC a revizuit previziunile sale privind cererea pentru propria productie in 2015, la 28,9 milioane barili pe zi, cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani. Se stie ca OPEC a decis luna trecuta sa nu reduca productia, in pofida scaderii cursului. Arabia Saudita s-a aflat in fruntea unei ofensive contra productiei americane de petrol de sist care a instalat degringolada partii de piata a cartelului. Multi experti au vorbit atunci de un razboi secret al petrolului intre sauditi si americani, Riadul refuzand sa actioneze contra scaderii cursului petrolului brut pentru a-si slabi adversarii americani, rusi si iranieni. O strategie considerata periculoasa.

Petrolul de sist american are nevoie de un curs relativ mare pentru a fi rentabil. Or, decizia OPEC de mentinere aproductiei la 30 milioane barili pe zi a accentuat caderea cursului, diminuat cu 40% fata de iunie. Miercuri, brentul din Marea Nordului a trecut sub 65 dolari, un nou prag minim. Organizatia a revazut previziunile din cauza perspectivelor economice mai slabe in Europa si in Asia si se asteapta la o crestere a productiei tarilor nemembre OPEC si a celor care exporta petrol de sist.

Tendinte imprevizibile

OPEC a mentionat ca productia ar pu-tea incetini daca preturile raman scazute. „Daca actuala scadere a pretului la petrolul brut continua o perioada indelungata, va avea un impact asupra previziunilor pentru 2015 a productiilor tarilor non-OPEC, in special asupra cresterii prevazute la petrolul de sist.“

Organizatia se asteapta ca productia tarilor nemembre ale cartelului sa creasca, pentru a atinge 1,36 milioane barili pe zi in 2015, sub presiunea SUA. Expertii occidentali au precizat ca pretul revenit la petrolul de sist american se apropie de 30 dolari barilul si este net sub pretul de 80 dolari care figureaza in bugetul saudit. Or, sauditii nu vor putea determina o cadere mai mare a cursului de teama unei „revolutii colorate“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *