Reabilitare termica, doar cu bani europeni?

Reabilitare termica, doar cu bani europeni?

Reabilitarea termica prin programul gandit de Guvern bate pasul pe loc. La Piteati, de exemplu, din 11 asociatii inscrise in cursa pentru banii de la Guvern ai de la Consiliul Local (20% trebuie sa puna asociatiile, 50% statul ai 30% autoritatile locale), doar 2 au ajuns in faza de a primi fonduri, ai acelea infime (600.000 de lei). In aceste conditii, Executivul vrea sa gaseasca in primul rand alte surse de finantare.

Asa se face ca programul va fi regandit. Ministerul Dezvoltarii Regionale ai Turismului a inceput deja demersurile pe langa Comisia Europeana pentru disponibilizarea de fonduri europene destinate reabilitarii termice a locuintelor.

Este greu de crezut insa ca programul va avea succes, avand in primul rand in vedere gradul foarte scazut de absorbtie a fondurilor europene in Romania. In plus, procedurile indelungate ar face ca programul sa demareze de abia in cel mult un an si jumatate, in condistiile in care inca din iarna 2011 – 2012 Guvernul vrea sa elimine subventiile pentru caldura, ceea ce va duce la cresterea tarifelor pentru populatie.

La nivel national, din cateva milioane de apartamente, doar 54.000 au fost reabilitate termic. Marea problema este aceea ca asociatiile nu dispun de banii necesari inceperii lucrarilor, iar procedurile greoaie sunt o alta piedica in calea acestui program.

In Pitesti, de exemplu, sunt peste 1.000 de asociatii de proprietari si locatari, dar iata ca pana acum doar 11 au reusit sa stranga fondurile necesare cotei lor de 20% aferenta finantarii programului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente