Reabilitarea sistemului de irigatii s-ar putea realiza prin POS Mediu din 2014

Reabilitarea sistemului de irigatii s-ar putea realiza prin POS Mediu din 2014

Reabilitarea sistemului de irigatii din Romania din fonduri europene a fost principalul subiect al discutiilor dintre ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin si comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, des-fasurate la Bruxelles, cu ocazia reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit).
Daniel Constantin a declarat la finalul intalnirii: “Am discutat despre punerea in aplicare a unui proiect pe care l-am mai anuntat. Acesta se refera la posibilitatea ca in perspectiva financiara 2014-2020 sa finantam reabilitarea unui sistem, pe care Romania il are deja la dispozitie. Pe de o parte, acest sistem va trebui sa combata efectele pe care inundatiile le-ar putea avea in Romania si pe de alta parte va fi folosit pentru ceea ce inseamna zona agricola, pentru zona de irigare. Exista si posibilitatea – o sa discutam cu doamna ministru Rovana Plumb – ca in anul 2013, chiar, din Programul Operational Sectorial de Mediu anumite fonduri sa mearga ca si proiect pilot, pentru finantarea obiectivelor de acest fel”.
Guvernul Romaniei a analizat posibilitatea de a finanta investitii pentru dezvoltarea sistemelor de irigare in cadrul POS operational 2007-2013 (POS Mediu). Aceasta va implica o modificare a POS Mediu, in scopul de a introduce fie o Axa prioritara noua, fie un nou domeniu major de interventie (DMI) in cadrul Axei prioritare 5 “Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai vulnerabile”, precum si sa identifice resursele de finantare disponibile pentru aceasta noua Axa Prioritara/DMI prin realocarea de la celelalte axe prioritare ale POS Mediu. Potrivit MADR, detaliile tehnice privind aceste optiuni vor trebui discutate de experti, tinand cont de situatia implementarii POS Mediu, precum si de tipul de fond de finantare. In scopul sustinerii propunerii de modificare a POS Mediu, Minis-terul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va trebui, de asemenea, sa identifice acele proiecte care pot fi pregatite in regim de urgenta (inclusiv bugetul acestora) si puse in aplicare. Modificarea Axei prioritare 5 ar trebui sa includa studiul de fezabilitate pentru irigatii si sistemul de drenaj. In acest sens, la nivelul Ministerului Agriculturii a fost deja constituit un grup de lucru cu reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Europene si ai Ministerului Mediului si Padurilor.
“A ramas ca in perioada urmatoare, la nivel de experti, grupul de lucru din Romania si expertii Comisiei Europene sa identifice posibilitatea alocarii anumitor fonduri in actuala perspectiva 2007-2013 si pregatirea perspectivei financiare 2014-2020”, a adaugat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente