Realizarea parcului fotovoltaic de pe dealul Sf. Gheorghe sta in votul noii administratii

Certificatele verzi de pe facturile de la energie, reclamate la Protec?ia Consumatorului
Realizarea parcului fotovoltaic de pe dealul Sf. Gheorghe sta in votul noii administratii

Cu procese si litigii pe toate planurile, realizarea parcului fotovoltaic de pe dealul Sf. Gheorghe sta in votul noii administratii.

Neintelegerile intre fostii parteneri din zona privata a afacerii Cartierul Tineretului au efecte in societatea care gestioneaza proiectul de energie regandit in locul celui rezidential, asa ca primaria este cea care va trebui sa isi asume o decizie privind soarta parcului verde. Omul de afaceri Arpad Paszkany, reprezentantul Green Energy Napoca (asociatul cu 49% din Cartierul Tineretului), spune ca partenerii privati asteapta un semnal din partea administratiei pentru a duce mai departe proiectul, in care s-au investit deja cateva sute de mii de euro.

Bilantul anual pe 2011 al societatii Cartierul Tineretului, la care actionari sunt primaria si parteneri privati, a fost depus fara hotararea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Reprezentantul primariei la ultima sedinta a AGA SC Cartierul Tineretului SRL, viceprimarul Laszlo Attila, care a primit mandat de la Consiliul Local, a explicat ca in cadrul sedintei nu s-au putut intruni cei 55% necesari adoptarii punctelor de pe ordinea de zi, printre care si bilantul anual al societatii. „Noi avem 51% din aceasta societate care urmeaza sa dezvolte proiectul parcului fotovoltaic. Totusi, nu am putut lua nici o decizie din cauza neintelegerilor dintre actionari (Green Energy Napoca, societatea care a preluat partile Polus Real Estate in Cartierul Tineretului, Iris Venture, actionarul majoritar al Polus Real Estate – n. red.). In consecinta bilantul nu a putut fi adoptat. Totusi l-am depus la finante, fara hotararea AGA. Avand in vedere situatia creata, a mai fost convocata o Adunare Generala pentru data de 13 iunie, insa nu am putut participa deoarece era nevoie de un nou mandat de la Consiliul Local. In consecinta, am cerut amanarea pana la constituirea noului consiliu si mandatarea unui alt reprezentant care sa rezolve lucrurile”, a explicat Laszlo.

Pe de alta parte, Arpad Paszkany sustine ca pasul decisiv pentru realizarea acestui proiect va trebui facut tot de Consiliul Local. „La ei sunt painea si cutitul. Noi am facut painea, le-am dat si cutitul, primaria trebuie sa isi asume o decizie. Procesele din Polus Real Estate nu au legatura cu acest proiect (legat de numele Green Energy Napoca – n. red.) si, pana la urma, indiferent cine cu cine se cearta in Polus Real Estate, in Cartierul Tineretului actionar majoritar este Consiliul Local. Orice decizie s-a luat prin hotarare de consiliu local e valabila”, spune Paszkany. Deocamdata, proiectul stagneaza, cu toate ca, sustine Paszkany, investitorii au cheltuit deja cateva sute de mii de euro pentru acest preconizat parc fotovoltaic. „S-au investit undeva intre 400.000 si 600.000 de euro, pentru proiectare, masuratori de ore de soare si asa mai departe. Acum asteptam sa primim o autorizatie de construire sau sa se voteze noul Plan Urbanistic General, sa avansam”, a completat omul de afaceri.

Actionarul majoritar al Polus Real Estate (PRE), societatea Iris Ventures Limited, a declarat in luna mai razboi Consiliului Local pentru modul in care a votat reconversia intr-un parc fotovoltaic a proiectului imobiliar Cartierul Tineretului, in care cele doua parti au fost asociate. Iris Ventures Limited acuza ca Arpad Paszkany, actionar minoritar al PRE, a pus in aplicare un plan infractional, folosind ca paravan acceptul dat de forul local, si cere instantei anularea respectivelor decizii. Prin acest plan ar fi prejudiciat PRE cu peste 8 milioane de euro.

Serviciul juridic-contencios al primariei a informat in luna mai ca in cazul proiectului Cartierul Tineretului reconvertit in parc fotovoltaic exista cinci dosare pe rol, in care nu s-a dat deocamdata nici o solutie definitiva si irevocabila. Actionarul majoritar al Polus Real Estate, societatea Iris Ventures Limited, a reusit doar sa suspende in instanta o hotarare a societatii Cartierul Tineretului, prin care proiectul imobiliar devenea parc fotovoltaic, prin noua societate Green Energy Napoca.

Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism a acordat in aprilie avizul de oportunitate pentru parcul fotovoltaic, iar in mai a aprobat Planul Urbanistic Zonal. Valoarea investitiei e estimata de proiectanti la 130 de milioane de euro, din care 100 de milioane reprezinta costul echipamentelor, iar restul, cheltuieli de amenajare. Consiliul Local a aprobat prin hotarare respectiva documentatie in luna mai. „Ceilalti actionari ai Polus Real Estate nu au pus un leu in Cartierul Tineretului, nici macar pentru impozitele obligatorii, iar daca ar fi putut, ar fi vandut totul pe un euro, bineinteles doar pe hartie, cum au procedat cu Polus Constanta”, declara Arpad Paszkany in aprilie anul acesta, pentru ZIUA de CLUJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *