Realizarea parcului fotovoltaic propus in locul fostului proiect Cartierul Tineretului ii va costa pe investitori 130 de milioane de euro, potrivit proiectantilor care lucreaza la documentatie.
Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) a acordat ieri avizul de oportunitate catre societatea Green Energy Napoca pentru proiectul parcului fotovoltaic de pe dealul Sf. Gheorghe. Urmeaza Planul Urbanistic Zonal.
Reconversia proiectului imobiliar gandit pe terenul municipalitatii intr-unul energetic a fost oficializata prin doua hotarari de consiliu local (CL). „Parcul fotovoltaic nu necesita retele urbane deosebite, altele decat cele gandite in proiectul imobiliar. Pentru deservirea echipamentelor instalate pot fi utilizate drumuri tehnologice”, a explicat inginerul Adrian Pocola, managing director al companiei de proiectare Assix. Valoarea investitiei pentru realizarea proiectului de generare de energie verde este estimata la 130 de milioane de euro, suma din care 100 de milioane reprezinta costul echipamentelor, iar restul – cheltuieli de amenajare. Parcul de pe dealul Sf. Gheorghe ar urma sa reprezinte un „nucleu de producere a energiei verzi”, din care o parte va fi utilizata pentru alimentarea municipiului Cluj-Napoca, a amintit Pocola.
Din cele 203 ha prevazute initial ca teren pentru desenarea unui nou cartier al municipiului, 197 ha au fost „reorientate” si sunt acum rezervate pentru parcul fotovoltaic. Restul de teren disponibil ramane pentru realizarea de locuinte sociale, potrivit prezentarii proiectantilor. Arhitectul Eugen Panescu a solicitat un plan de amenajare a terenului, pentru a fi clar modul in care se delimiteaza zona de locuire de cea in care vor fi amplasate panourile fotovoltaice. „Pentru amplasarea panourilor este nevoie de amenajari ale terenului, de terasari, zona este una dificila, in panta. Mai e apoi de discutat impactul vizual al instalatiilor care vor fi amenajate pe deal. Sunt prea putine informatii pentru un aviz de urbanism”, a mentionat Panescu. Comisia a acordat in cele din urma avizul de oportunitate, necesar intocmirii Planului Urbanistic Zonal, cu mentiunea ca proiectantii vor trebui sa prezinte la urmatoarea sustinere si planse de mobilare urbana. „Documentatia trebuie semnata de un specialist in urbanism, cu drept de semnatura”, a precizat arhitectul-sef al municipiului, Ligia Subtirica.
Pe terenul de circa 200 ha din zona Bulevardul Muncii – Pasunea Someseni, Green Energy Napoca va dezvolta si exploata un parc fotovoltaic cu o putere instalata de 10 MW, conform unei anexe la hotararea de consiliu local din mai 2011, cand CL a aprobat reglementarea unor aspecte privind reconversia proiectului imobiliar in parc fotovoltaic. Forul local a decis reconversia cartierului de locuinte intr-un parc fotovoltaic in luna decembrie 2010 si a stabilit obligatiile financiare ale asociatului, Green Energy Napoca (societate atrasa in parteneriat de asociatul primariei pentru realizarea Cartierului Tineretului, Polus Real Estate), fata de primarie anul acesta.
Municipalitatea a cerut in schimbul celor aproximativ 200 ha de pe dealul Sf. Gheorghe, unde urma sa se construiasca in parteneriat public- privat Cartierul Tineretului – proiect esuat intre timp din cauza crizei financiar-imobiliare, 3.500 MWh anual timp de 49 de ani. Oficialii primariei declarau ca, in cifre, parteneriatul ar presupune 17,8 milioane de euro, la un pret al energiei electrice de 105 euro/MWh, practicat acum de Electrica. Proiectul initial trasat pentru terenul de 203 ha pus la bataie de municipalitate viza realizarea unui proiect imobiliar – Cartierul Tineretului – unde investitorul privat s-a angajat sa construiasca si sa ofere gratuit municipalitatii 384 de locuinte. Unii dintre consilierii locali din opozitie au atras atentia pe parcursul dezbaterilor ca proiectul ar fi unul nelegal, avand in vedere ca reconversia acestuia nu a fost facuta dupa o licitatie. In 10 mai insa proiectul privind reglementarea unor aspecte privind reconversia proiectului imobiliar in parc fotovoltaic a fost aprobat de CL.
EnergoBit, cooptat in proiect
Clujenii de la EnergoBit, companie desemnata sa se ocupe de proiectarea noului parc fotovoltaic, au estimat ca in prima jumatate a anului va fi pregatita intreaga documentatie necesara in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Compania clujeana a fost desemnata de catre beneficiarii privati din parteneriat sa se ocupe de studiul de fezabilitate, de proiectare, dar si de intocmirea caietului de sarcini pentru licitatiile care vor urma. Grupul este interesat insa de preluarea antreprenoriatului general pentru lucrarile care vor urma.