Din ianuarie, daca nu reciclam, platim amenzi

Din ianuarie, daca nu reciclam, platim amenzi

Aproape toate consiliile locale din judetul Hunedoara au inceput sa recicleze din anul 2010, dupa ce legea a impus un cuantum minim de reciclare pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala. Hunedorenii au reciclat mii de tone de deseuri, dar scadenta si primele penalitati sunt prevazute pentru luna ianuarie. Totusi, cantitatile de deseuri colectate selectiv pentru reciclare trebuie sa creasca, iar primariile care nu vor reusi sa se conformeze vor fi nevoite sa plateasca amenzile prevazute de legislatia europeana in domeniu.

Fiecare deseu aruncat aiurea inseamna bani in minus la bugetul comunitatii si, indirect, in buzunarul celui care nu respecta normele de mediu
Sefa Agentiei hunedorene pentru Protectia Mediului (APM), Georgeta Barabas, declara ca, potrivit legii, fiecare consiliu local este obligat sa recicleze cel putin 15 la suta din volumul deseurilor pe care le duce la groapa de gunoi. Institutia responsabila cu monitorizarea cantitatilor de deseuri reciclate este chiar APM, insa Georgeta Barabas spune ca abia in 2013 autoritatile vor sti cu exactitate care este situatia, pentru ca dupa data de 25 ianuarie, primariile care nu au indeplinit cota de reciclare vor trebui sa plateasca o taxa “de penalizare” catre Fondul de Mediu. In acest moment, in judetul Hunedoara mai functioneaza trei gropi de gunoi, la Deva, Orastie si Vulcan.

Devenii au reciclat cu 30 la suta mai mult

Pana acum, devenii au reciclat voluntar mii de tone de deseuri. Activitatea a fost concesionata si este gestionata de SC Salubritate SA, care se ocupa de curatenia orasului, dar si de colectarea selectiva a gunoiului. In 2011, cantitatea totala de deseuri colectate selectiv a fost de peste 338 de tone, din care 177 tone de ambalaje PET, aproape 117 tone de ambalaje de hartie, mai bine de 23 de tone de sticla si peste 22 de tone de metal. In 2012 (lunile ianuarie – septembrie), devenii au reciclat peste 505 tone, cantitate care reprezinta o treime din total. Cea mai mare parte din aceasta cantitate o reprezinta plasticul reciclat, care totalizeaza 223 de tone, fiind urmat de metal, cu 192 de tone, hartie – 83 de tone si sticla – 7,2 tone.

“In ceea ce priveste implicarea Primariei Deva in activitatea de colectare selectiva (care este obligatorie la nivelul institutiilor publice si al scolilor), in majoritatea birourilor sunt cate trei mini-containere pentru colectare selectiva – galben pentru plastic si peturi, verde pentru sticla si albastru pentru hartie. Acestea ajung in containere mai mari, iar cand recipientele sunt pline, sunt predate celor de la Salubritate. O statistica a colectarii selective pentru Primaria Deva arata ca in 2011 au fost colectate 155 de kilograme de peturi, peste 1.660 de kilograme de hartie si cinci kilograme de sticla. S-au colectat pana in prezent 85 de kilograme de PET-uri si 810 de kilograme de hartie”, a declarat reprezentanta Primariei Deva, Melania Iscru.

Hunedoara, prima la reciclare

Municipiul Hunedoara a fost printre primele orase din tara care au inceput sa colecteze deseurile diferentiat, chiar inaintea Bucurestiului, iar saptamanalul REPLICA si societatea de salubritate Proserv au sustinut numeroase campanii menite sa incurajeze reciclarea. Inca din 2009 hunedorenii au reciclat, prin intermediul Proserv, 440 de tone de carton si peste 200 de tone de ambalaje PET, lazi de plastic si folie. In 2010, cantitatea de carton reciclata a ajuns la 458 de tone, materialele plastice la peste 180 de tone, iar sticla la peste 370 de tone.

Anul trecut, locuitorii municipiului Hunedoara au colectat separat 490 de tone de sticla, aproape 150 de tone de materiale plastice (PET, folie si lazi de plastic) si 270 de tone de hartie si carton. In ceea ce priveste deseurile electrice si electronice, hunedorenii au colectat in ultimii ani sute de tone de deseuri si chiar au fost recompensati pentru aceasta cu diferite aparate electrice si electronice noi. Si in Vulcan, localitate unde exista singurul deponeu din Valea Jiului, deseurile reciclabile sunt recuperate, iar primarul Gheorghe Ile spune ca, din totalul acestora, aproximativ 70 la suta ajung sa fie selectate si reciclate. Potrivit primarului din Vulcan, administratia locala reuseste sa obtina din reciclare in jur de 5.000 de lei in fiecare luna, in conditiile in care compania care se ocupa de aceasta activitate este in subordinea consiliului local.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente