Reciclare pe picior mare

0
361

Zeci de „batrane” masini de spalat Albalux, frigidere Arctic si televizoare Diamant au fost conduse ieri, pe ultimul drum, pe liniile de dezasamblare ale celei mai mari fabrici de reciclare din sudestul Europei.
fabrica de reciclare
Cu o suprafata de peste 10.000 de metri patrati, imensa unitate GreenWEEE International de la Frasinu, langa Buzau, a fost inaugurata, in prezenta autoritatilor locale, care au salutat plasarea orasului lor pe „harta verde a Europei”. Investitie „cu tinta” Pe cele cinci linii de tratare si dezasamblare, dotate cu echipamente de ultima generatie, pot fi reciclate maximum 50.000 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) pe an, de trei ori mai mult decat s-a colectat anul trecut, in Romania.

„E o investitie pe termen lung, care va ajuta Romania sa-si atinga tinta de 4 kilograme de DEEE-uri reciclate pe cap de locuitor, in conditiile in care neindeplinirea acesteia poate atrage amenzi de 200.000 de euro pe zi de la UE”, a declarat directorul general al GreenWEEE, Marius Costache. Cu exceptia echipamentelor de iluminat, care vor intra „pe linie” din 2010, fabrica recicleaza 9 din cele 10 DEEE-uri mentionate de legislatie, intre care electrocasnicele mari si aparatele de uz casnic mici, echipamente IT, dispozitive medicale sau distribuitoare automate.

Fabrica, o investitie de 10 milioane de euro, va trata anul acesta 10.000 de tone de DEEEuri, urmand sa atinga capacitatea maxima in 2013. „Daca nu vom avea cantitati suficiente, putem aduce si din spatiul UE, insa dorim sa rezolvam problemele Romaniei si nu ale altora”, a subliniat directorul GreenWEEE. Recuperare de 95% Deseurile vin prin colectare directa de la populatie, colectorii autorizati, sistemul buy-back al marilor retaileri, dar si prin campaniile de tip Marea Debarasare. Materiile prime secundare rezultate sunt metalul, care ia drumul topitoriilor, plasticul, destinat producatorilor de materiale plastice, sticla, pentru fabricarea tuburilor catodice, si spuma poliuretanica.

Fabrica recupereaza 95% din materialele reciclabile, restul reprezentand substante periculoase (freon, plumb si cadmiu), incinerate sau depozitate in locuri special amenajate. Green WEEE este, de altfel, si primul reciclator din Romania care trateaza frigiderele cu freon. „DEEE-urile au o rata de crestere de patru ori mai ma re decat deseurile municipale, dar sunt de zece ori mai nocive”, mai arata Costache. Compania sa face parte din grupul Romcarbon SA Buzau, care intentioneaza ca, pana la anul, sa dezvolte primul parc industrial de reciclare din Romania.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.