Ministerul Mediului si Eco-Rom Ambalaje propun extinderea colectarii selective la scara nationala ca solutie pentru atingerea tintelor nationale de valorificare si reciclare

0
560

Extinderea sistemului de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje la scara nationala este cea mai potrivita solutie pentru atingerea tintelor nationale de valorificare si reciclare, iar participarea municipalitatilor, a societatilor de salubritate si a populatiei la acest sistem ar trebui sa devina obligatorie. Aceasta este principala concluzie a seminarului „Colectarea Selectiva a Deseurilor de Ambalaje, Optiune Strategica Asumata in Parteneriat cu Autoritatile Locale”, organizat de Eco-Rom Ambalaje, liderul pietei preluarii obligatiilor legale de reciclare a deseurilor de ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului.

desen-copil.jpgIn cadrul seminarului au fost abordate de asemenea chestiuni de ordin legislativ, fiind prezentate prevederile directivelor europene referitoare la colectarea deseurilor. In plus, oficialii Ministerului Mediului au reliefat oportunitatea utilizarii finantarilor comunitare pentru implementarea sistemelor integrate de management al deseurilor.

O alta concluzie a seminarului a fost ca pentru dezvoltarea sistemului de colectare selectiva si extinderea sa in viitorul apropiat la scara nationala, este nevoie ca toti actorii implicati, autoritatile centrale si locale, societatile de salubritate, companiile generatoare de ambalaje si populatia, deopotriva, sa-si asume responsabilitati in mod echitabil. In acest sens, s-a discutat despre posibilitatea introducerii unor masuri stimulatorii sau coercitive care sa determine implementarea si sustinerea sistemului de colectare selectiva.

„In momentul aderarii la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat mai multe obiective in ceea ce priveste colectarea si reciclarea deseurilor de ambalaje. Pentru a atinge tinta de valorificare si reciclare din acest an si din anii urmatori, va fi nevoie sa sporim cantitatile de deseuri colectate de la populatie. In caz contrar, riscam ca oficialii Comisiei Europene sa declanseze procedura de infringement impotriva Romaniei pentru neatingerea tintelor nationale de colectare”, a declarat in cadrul seminarului Mugurel Radulescu, Presedintele Consiliului de Administratie al Eco-Rom Ambalaje.

In cadrul seminarului au fost prezentate si rezultatele studiului IMAS cu privire la perceptia populatiei asupra sistemului de colectare selectiva, comandat de Eco-Rom Ambalaje si efectuat la inceputul acestui an. Potrivit datelor studiului, 53% dintre repondenti efectueaza intotdeauna separarea deseurilor in functie de tipul de ambalaje, iar alte 30 de procente declara ca folosesc colectarea selectiva doar uneori.

„Populatia este bine informata cu privire la sistemul de colectare selectiva, 98% dintre repondenti declarand ca au auzit de acest sistem, insa doar o treime dintre acestia au identificat si obligatia legala de a colecta selectiv deseurile de ambalaje. Femeile tind sa colecteze selectiv mai mult decat barbatii, iar persoanele cu studii superioare mai mult decat cele cu educatie primara. Sub raportul veniturilor, persoanele cu venituri peste medie sunt mai receptive la ideea colectarii selective”, a declarat Alin Teodorescu, Director General IMAS.

La capitolul surse de informare despre sistemul de colectare selectiva, datele studiului efectuat de IMAS indica faptul ca aproape 80% dintre repondenti au identificat singuri containerele de colectare in oras, iar alte 70 de procente declara ca s-au informat din presa de la rubricile de specialitate. Alte surse importante de informare sunt administratorii blocurilor si presedintii asociatiei de proprietari (33,9%), precum si membrii familiei, cunostinte si prieteni (22,4%).

Studiul IMAS a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de cetateni din sapte localitati din tara unde sistemul de colectare selectiva este deja functional.

In cadrul seminarului a fost subliniata si contributia organizatiilor care se ocupa cu preluarea obligatiilor legale de colectare la indeplinirea tintelor nationale de valorificare si reciclare. Printre acestea, un rol cheie il joaca Eco-Rom Ambalaje. In cei cinci ani de existenta, societatea a colectat in numele clientilor sai mai mult de 840.000 de tone de deseuri de ambalaje. Numai anul trecut, Eco-Rom Ambalaje a colectat aproape 340.000 de tone de deseuri de ambalaje. Societatea a realizat mai mult de jumatate din tinta nationala de valorificare aferenta anului trecut estimata la aproximativ 560.000 de tone.

Beneficiile pentru mediu aduse de activitatea Eco-Rom Ambalaje de colectare selectiva sunt foarte mari. Tinand cont de faptul ca numai pentru obtinerea unei tone de hartie sau carton este necesara taierea a 17 arbori, cele peste 408.000 de tone de hartie si carton colectate de catre Eco-Rom Ambalaje de-a lungul celor cinci ani de activitate au salvat aproape 7 milioane de copaci.

De asemenea, prin valorificarea si reciclarea celor 127.500 de tone de plastic colectate de catre Eco-Rom Ambalaje in numele clientilor sai, s-a realizat o economie de peste 95.000 de tone de petrol brut.

Potrivit angajamentelor asumate de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana, cantitatea totala a deseurilor de ambalaje care trebuie valorificata urmeaza sa creasca an de an pana la atingerea pragului de 60% la orizontul anului 2013. Pentru a atinge acest obiectiv, este necesar ca ponderea cantitatii de deseuri colectate de la populatie sa creasca semnificativ, tinand cont de faptul ca la populatie se regasesc aproximativ 60% din cantitatile totale de deseuri de ambalaje puse pe piata. Anul trecut, cantitatile colectate de la populatie cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje au insumat aproximativ 12.000 de tone de deseuri de ambalaje, ceea ce inseamna 3,5% din totalul cantitatii de deseuri de ambalaje valorificate de organizatie in anul 2008.

„Un rol foarte important in atingerea obiectivelor nationale de valorificare il au autoritatile locale, in competenta carora sta atat autorizarea amplasarii containerelor destinate colectarii selective, cat si incheierea contractelor de salubritate cu firmele de specialitate, contracte care ar trebui sa contina si astfel de obligatii legate de colectarea selectiva. Este imbucurator sa constatam faptul ca autoritatile locale dau dovada de un interes sporit fata de problematica colectarii selective a deseurilor de ambalaje, cu atat mai mult cu cat aceasta este pana la urma responsabilitatea noastra a tuturor: autoritati centrale si locale, organizatii specializate in preluarea obligatiilor legale de colectare, societati de salubritate, reciclatori si populatie, in ultima instanta”, a precizat Mugurel Radulescu, Presedintele Consiliului de Administratie al Eco-Rom Ambalaje.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.