Din anul 2005, Romania este obligata prin lege sa respecte normele impuse de Uniunea Europeana privind reciclarea deseurilor de ambalaje.
Drept urmare, societatile de salubrizare au inceput, incet-incet, sa desfasoare proiecte prin care gunoaiele sa nu mai ia drumul gropilor de gunoi de la periferiile oraselor, ci sa ajunga la firme specializate in reciclare.
Insa reglementarile europene sunt exigente: „Din informatiile noastre, nu au fost atinse aceste tinte si urmeaza ca Romania sa plateasca penalizari pentru neindeplinirea lor”, a declarat pentru evz.ro Bogdan Constantinescu, director de marketing la societatea Urban, care se ocupa de salubrizarea sectorului 6 din Bucuresti.
In plus, aceste firme se confrunta acum si cu probleme cauzate de criza economica. Din aceasta cauza, preturile pentru hartie, carton si plastic au scazut foarte mult incepand cu noiembrie-decembrie anul trecut.
Astfel, daca inainte o tona de deseuri de ambalaje din carton se vindea cu 75 de euro, pretul pentru aceeasi cantitate a ajuns acum la 10 euro, explica Constantinescu. Pentru materialele din plastic, care se vindeau cu 250 de euro pe tona, pretul a scazut la jumatate. Doar pretul pentru hartie a ramas acelasi, ea continuand sa se vanda cu 3.000 de lei vechi pe kilogram.
Cu aceeasi situatie se confrunta si Rosal, care aduna deseurile din sectorul 3: „Acum nimeni nu mai cumpara hartie”, spune Radu Gheorghe, directorul de dezvoltare al firmei. „Pare o mare afacere. Deocamdata nu e chiar asa”.
Obiectivele minime de valorificare prin reciclare a ambalajelor pe tip de material:
Cat gunoi se colecteaza separat?
Dupa colectare, deseurile sunt sortate pe categorii si apoi sunt vandute unor societati specializate de reciclare. Rosal vinde hartia si cartonul, iar din plastic face tigla. Gunoiul colectat neselectiv este depozitat la gropile de gunoi Vidra, Chiajna si Glina.
In sectorul 6, Urban colecteaza lunar:
– 35 de tone de hartie si carton
– 15 tone de materiale din plastic
– 30 tone de sticla
Lunar, Rosal aduna din sectorul 3:
– 250 de tone de hartie si carton
– 40 de tone de PET (sticla, plastic)
– 6-7 tone de folie (pungi, ambalaj)
– 3 tone de aparatura electrica si electronica
Insa Bucurestiul genereaza anual intre 800.000 si 1.000.000 tone de deseuri.
Bucurestenii, „fata cu reciclarea”
„La inceput le mai descarca cate un concetatean. Trebuia sa manance si el”, povesteste Radu Gheorghe despre inceputul colectarii gunoaielor cu ajutorul containerelor speciale. Desi s-au obisnuit cu prezenta lor, bucurestenii inca mai amesteca deseurile.
„Dar, pe ansamblu, e mai bine deoarece oamenii nu mai arunca resturile menajere”, arata el. Acestea murdaresc PET-urile si le fac mult mai greu de recuperat.
– „Ce s-a facut, s-a facut foarte bine. Am fost pe la nemti si acolo era de mult asa ceva. Pana invatam, mai dureaza. Astia suntem. Omul se invata daca are o indicatie”, spune un locuitor din sectorul 2. El isi arunca gunoiul la ghena, dar, zice el, „sunt altii care arunca de la fereastra”. Barbatul nu a vazut in sectorul 2 containere pentru colectarea separata: „Daca si acolo s-ar face asa ceva ar fi foarte bine. Mergem pas cu pas. Nu putem sa ne trezim dintr-o data ca suntem ca nemtii.” – Petre Parvu, 77 de ani
– „Mi se pare ca e mai mult decat normal. Cei care rascolesc in gunoaie nu vor mai avea posibilitatea sa le imprastie.” – Mares Ciurea, 70 de ani
– „Nu stiu cat o sa tina. Sigur o sa arunce si pe alaturi. Sau nu o sa respecte”, spune o tanara. „Le fura (containerele – n.n.)”, o completeaza sotul sau. „Dar ca sa ajungi pana in centrul Bucurestiului, cand cauti si locuri de munca, e cam greu sa mergi cu traista dupa tine. Mai bine gasim locuri de munca decat sa reciclam gunoaie.” – Cristina si Andrei Sandu, 29 si 28 de ani
– „Stau in Ferentari (sectorul 5 – n.n.). Unde sa gasesc asa ceva?” – Ion Miereanu, 54 de ani
– „Amplasarea containerelor pentru reciclare nu a fost destul de bine mediatizata.La noi o sa mai dureze 10-15 ani. Noi suntem un popor de oameni mai comozi. E mai greu la noi” – Mihai Voicu, 29 de ani
Unde putem colecta separat deseuri in Bucuresti
In sectorul 1, compania de salubrizare Romprest, in colaborare cu Primaria, a demarat in luna octombrie 2008 programul pilot de colectare selectiva a deseurilor. Au fost amplasate containere de 1,1 metri cubi in 38 de puncte, printre care Piata Lahovari, Piata Romana, Piata Universitatii, Piata Victoriei si Gara de Nord.
In sectorul 3, sunt 40 de locuri unde sunt instalate cate doua containere pentru colectarea separata a plasticului si a hartiei. Potrivit lui Gheorghe, urmeaza sa se instaleze inca 60, de acasta data si pentru reciclarea sticlei.
In sectorul 4, colectarea stradala a deseurilor, separat pentru cele trei tipuri de materiale, se afla la inceput. Rebu a montat containere in 12 puncte, in Calea Vacaresti, Nitu Vasile, Pridvorului si Imparatul Traian.
In sectorul 6, au fost instalate 90 de puncte cu containere de 3 metri cubi, in intersectii, in zonele aglomerate si in apropierea parcurilor.
Sursa: Evenimentul Zilei