Reciclarea deseurilor, o afacere banoasa in Polonia

Povestea unei tari lenese. Suntem codasi la reciclarea deseurilor si aruncam astfel la gunoi bani frumosi.
Polonezii, in schimb, aduna cutiile din aluminiu si le vand fabricilor din Franta care duc lipsa de materie prima. Din 2008, Uniunea Europeana ne obliga si pe noi sa strangem separat deseurile, dar cine sa le sorteze in Romania?

Polonezii fac bani din reciclare de cum au intrat in Uniune din 2004. Punctul forte este recuperarea dozelor de aluminiu. In Polonia sunt reciclate peste 3 miliarde de doze pe an de 100 de ori mai mult ca acum patru ani.

12 centre din toata tara aduna in fiecare an peste 30.000 de tone. Pana si cetatenii aduc cu sacii dozele si primesc cate un euro pentru fiecare kilogram.

Transformarea dozei folosite in una noua doza dureaza 6-8 saptamani. Drumul spre noua doza e rapid si banos. Centrele de reciclare cumpara tona de doze vechi cu 1.000 de euro si o vand in Franta ca materie prima cu 30% mai mult.

Polonezii recicleaza 75% din dozele vechi, Romania sub 10%.

In Romania, nici macar hartia, plasticul si sticla nu sunt stranse separat, ci la gramada cu restul deseurilor. La recuperarea aluminiului, tara noastra se bate pe ultimul loc cu Bulgaria.

Sondajele arata ca romanii ar fi interesati sa arunce separat gunoiul doar daca sunt recompensati. Aluminiul ar putea acoperi cheltuielile comune la intretinere daca ar fi adunat de fiecare asociatie de bloc si vandut mai departe. Asta daca acest sistem de colectare nu le va da idei hotilor.

Sursa: Pro TV

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente