Reabilitarea termica, nu doar pe hartie

0
369

Programul guvernamental de reabilitare termica a blocurilor a fost o initiativa mai veche a Guvernului Nastase, care a fost definitivat si pus in aplicare abia dupa instalarea lui Borbely Laszlo in functia de ministru delegat pentru lucrari publice, dupa care ministru plin al sectorului de lucrari publice si locuintei. Pe scurt, programul inseamna acoperirea cheltuielilor de izolare termica dupa cum urmeaza: o treime proprietarii, o treime autoritatile locale si o treime Guvernul.

Cert este ca programul nu a fost agreat de primarul Dorin Florea, motiv pentru care l-a contestat, desi in alte judete merge mai bine. Din aceasta cauza, pana acum doar 12 blocuri din Tirgu-Mures au intrat in program, plus inca un lot de sase, aprobat in sedinta de saptamana trecuta. Nu fara dispute.

Buget sarac, deci fara reabilitari

Tonul disputelor a fost dat tocmai de primarul Dorin Florea care a venit cu o serie de acuzatii la adresa ministrului Borbely Laszlo, despre care spunea ca a redactat un program guvernamental „in laboratoarele de la Minister” fara sa consulte primarii si fara sa tina cont de nemultumirile acestora. Trecand mai apoi la lucruri concrete, primarul spunea ca daca ar intra toate blocurile din Tirgu-Mures in program, bugetul orasului nu ar putea sustine cheltuielile de executie. Pe de alta parte in ecuatie intra si initiativa lui Florea de a sustine firmele private care mansardeaza blocurile, iar in schimbul acordului de la proprietari fac si lucrari de izolare. Legat de aceasta abordare, consilierul UDMR Fekete Attila a venit cu o propunere destul de interesanta: In cazul in care locatarii dintr-un bloc intra in programul guvernamental, iar mai apoi apeleaza si la serviciile unei firme private care asigura mansardarea, ei sa fie obligati sa despagubeasca bugetul local cu cheltuielile suportate pentru reabilitarea termica. Propunerea nu a fost insa agreata de colegii din Consiliu, dar a dat nastere la noi dispute pe tema programului.

Cu putin efort, totusi s-ar face

Au curs din nou acuzele la adresa ministrului venite de la primar, motiv pentru care consilierul UDMR Molnar Gabor a luat cuvantul si i-a cerut primarului sa inceteze cu acuzele, mai mult sau mai putin fondate, aduse la adresa ministrului Borbely. Molnar Gabor a continuat spunand ca oricum varianta in care toate blocurile vor intra deodata in program este putin probabila, intrucat nici constructorii mureseni nu ar putea face fata unei asemenea provocari. Concluzionand, Molnar spunea ca de fapt exista o lege prin care a fost aprobat acest program, iar tot ce trebuie autoritatile locale sa faca este un mic efort pentru punerea ei in aplicare.

Si… se face

In cele din urma Consiliul a aprobat si indicatorii tehnici pentru noul lot de sase blocuri care vor intra de la anul in reabilitare. In acelasi timp, in judet lucrurile se pare ca merg mai bine. Astfel, saptamana trecuta prefectul Ciprian Dobre anunta ca, in urma informarilor si dezbaterilor purtate cu asociatiile de proprietari de la Reghin, toate blocurile de acolo au fost inventariate, iar datele au fost trimise la Guvern. Astfel din primavara anului viitor toate blocurile din Reghin vor intra in program. Mai mult, prefectul spunea ca intentioneaza sa faca acelasi lucru si la Sighisoara, Tirnaveni, Iernut si Ludus.

Sursa: Punctul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.