Reciclarea echipamentelor de iluminat, crestere de 65%

De?eurile, ca surs? de câ?tig: din 4-5 PET-uri reciclate, chinezii fabric? un tricou
Reciclarea echipamentelor de iluminat, crestere de 65%

Asociatia Recolamp, organizatie non-profit fondata de General Electric, Osram Romania si Philips Romania, a colectat si reciclat in 2011 – 150 de tone de deseuri de echipamente de iluminat, cu 65% mai mult decat in 2010. Potentialul de crestere este, insa, urias, avand in vedere ca doar 30% din punctele de colectare existente au predat deseuri in 2011.

Anul trecut, 135 de producatori romani care pun pe piata surse si corpuri de iluminat au transferat catre Recolamp obligatia de gestiune a acestor deseuri. In numele lor, asociatia a continuat sa opereze si sa dezvolte sistemul national de colectare selectiva pe care l-a inceput in septembrie 2007, cand a fost fondata.

“La finele anului 2011 gestionam o retea de 7.400 puncte de colectare, ceea ce inseamna ca aceste locatii – companii de stat si private, au incheiat cu Recolamp un protocol de colaborare. In baza parteneriatului, le-au fost puse la dispozitie containere specializate de depozitare a echipamentelor de iluminat arse, iar cand acestea sunt pline, ne pot suna la numarul de telefon cu acces gratuit, iar noi trimitem un colector autorizat care sa le ridice deseurile. Procedura este usoara, nu are costuri suplimentare asociate pentru companii si reprezinta solutia pentru gestionarea corecta a deseurilor generate din activitatea proprie” a declarat Béla Kovács, directorul general Recolamp.

Peste 2.400 de locatii au predat pana in decembrie 2011, macar o data, deseuri de echipamente de iluminat catre Recolamp. Cantitatea medie a unei ridicari de deseuri a fost anul trecut de 63 de kg.

“Nivelul de constientizare al populatiei cu privire la necesitatea colectarii separate a acestui tip de deseu este inca scazut, iar faptul ca doar 32% din locatiile pe care le gestionam ne predau in prezent deseuri, este cel mai important indicator. Asadar, Recolamp va continua sa investeasca in campanii de informare si in programe dedicate. Cel mai recent dintre ele este reprezentat de “Coltul Verde din scoala mea” – proiect dedicat institutiilor de invatamant preuniversitar din Romania. Invitam toate scolile sa predea deseurile de echipamente de iluminat, iar noi suntem gata sa le recompensam cu premii in valoare de 10.000 de euro” a adaugat Roxana Sunica, Directorul de Marketing al Asociatiei.

Toate deseurile de echipamente de iluminat colectate de Recolamp sunt reciclate, iar 95% din fractiile rezultate devin materie secundara pentru industrie. Toate elementele periculoase sunt stocate in depozite finale conforme, respectandu-se legislatia de mediu in vigoare.

“Pentru 2012, obiectivul Recolamp este de a colecta si a recicla 370 tone de echipamente de iluminat. Suntem nevoiti sa ne imbunatatim rezultatele intr-un ritm alert pentru a putea indeplini tintele stabilite de Uniunea Europeana. Daca in 2011 am avut o rata de colectare de 13%, in 2012 trebuie sa ajungem la 40%. Contam in activitatea noastra pe sprijinul primit din partea industriei de iluminat din Romania care ne va ajuta sa identificam marii generatori de acest tip de deseuri, dar si pe suportul oferit de autoritati, companii de colectare si populatie” , a precizat Béla Kovács.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *