Reciclarea este un termen foarte folosit cand este vorba de salvarea Pamantului si ecologie, iar multi o considera chiar o salvare din criza financiara, deoarece ea poate realiza o limitare reala a consumului materialelor de baza, a energiei etc.
Marea parte a populatiei urbane stie despre ce este vorba in procesul de reciclare, iar societatile de colectare a deseurilor din orase au inceput sa faca progrese in colectarea diferentiata a resturilor menajere, primul pas in reciclare. Cel putin la nivel declarativ, orasenii sunt de acord cu importanta sortarii deseurilor. Dar oare taranul, care reprezinta 45% din populatia tarii, este la fel de informat? Ii pasa la fel de mult? Sau considera sortarea deseurilor un alt moft „la moda” la oras?
S-a realizat un sondaj telefonic in mediul rural, in care participantii au raspuns la intrebarea: „Dumneavoastra sortati deseurile?” Sondajul, facut pe un esantion de o suta de persoane selectate aleatoriu din judetele Covasna si Harghita, a avut rezultate cel putin surprinzatoare: jumatate din cei intervievati nu vedeau necesitatea unui astfel de efort suplimentar. De ce sa ocupe spatiu in plus cand puteau foarte bine sa arda, nediferentiat, tot gunoiul sau, in cazurile mai fericite, sa-l predea la gunoier? Insa, daca l-ar sorta, ar interveni alta intrebare: cine il ridica? La sate nu exista pubele ecologice pentru plastic, hartie sau sticla. Este adevarat ca Garda de Mediu a dispus lichidarea catorva mii de gropi de gunoi, in special din mediul rural, deoarece nu respectau normele europene. Insa problema colectarii selective a ramas in picioare. Primarii catorva comune au fost intrebati daca printre prioritatile lor se numara si introducerea unor pubele ecologice sau a unui serviciu de colectare selectionata a deseurilor. Inutil sa descriem reactia pe care au avut-o in fata acestei problematici. In opinia domniilor lor, localitatile rurale se confrunta cu dileme mult mai dramatice: infrastructura, lipsa locurilor de munca, asistenta medicala precara etc. Pe acestea trebuie pus accentul. Poate pentru ca atrag si mai multe voturi, am sugera noi.
Foarte laudabila in acest sens este initiativa primarului din comuna Feldru, judetul Bistrita Nasaud, care, desi se confrunta cu aceleasi probleme ca si ceilalti primari, a gasit resursele financiare, printr-un proiect PHARE, pentru a impusca doi iepuri deodata: a curatat de plastic malurile raului care trece pe langa localitate si a instituit un serviciu de colectare a pet-urilor din gospodarii. In acest sens, a cumparat un dispozitiv de compactare a pet-urilor si a incheiat un contract cu o firma care le prelucreaza. Taranii au fost instruiti sa adune separat pet-urile si sa le predea serviciului de salubrizare care vine special pentru acestea. In caz contrar, se aplica amenzi stabilite prin decizii ale consiliului local. In afara de efectul pe termen scurt al acestei masuri, si anume reciclarea eficienta, mai exista un altul, si anume educarea tinerei generatii in spiritul colectarii selective a deseurilor. Copiii inteleg ca reziduurile trebuie colectate separat si, treptat, se va ajunge la o educare, prin puterea exemplului, a constiintei rurale in privinta ecologiei. Tot ce putem spera este ca autoritatile sa considere acest lucru o prioritate si ca va incuraja acest gen de actiuni prin alocare de fonduri, mediatizare sau programe de stimulare a acestor initiative, cum ar fi scutirea de taxe sau suplimentarea subventiilor agricole. Sa speram ca asa vom putea exploata aceasta inepuizabila resursa care este gunoiul.