Romania, la orizontul anului 2050: Cum putem reduce semnificativ consumul energetic

Romania, la orizontul anului 2050: Cum putem reduce semnificativ consumul energetic
Romania, la orizontul anului 2050: Cum putem reduce semnificativ consumul energetic

Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri vizand eficienta energetica, arata un studiu efectuat de Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE). 

Cea mai mare parte a potentialului de eficientizare este in zona consumului: cel din sectorul industrial, cel casnic, cel destinat transporturilor. In total, pana la 5,8 milioane tep.

In ceea ce priveste producerea de energie, se pot obtine de asemenea economii considerabile, 5,1 milioane tep, prin promovarea cogenerarii de inalta eficienta, a energiilor regenerabile si prin imbunatatirea eficientei tehnologiilor.

Acelasi studiu arata si ca in Romania se irosesc anual peste 10 milioane tep pe fondul pierderilor de energie in productie si al celor din distributie si transport.

„Eficienta energetica in toate sectoarele economiei Romaniei este departe de standardele europene. Consumam de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea de PIB decat media Uniunii Europene. Chiar daca in ultimii ani consumul energetic s-a redus, aceasta nu s-a datorat imbunatatirii eficientei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producatorii industriali”, a declarat Gilles Humbert, presedintele ARPEE si al Dalkia Romania.

Cea mai ieftina energie este cea pe care nu o consumi. Romania poate sustine o crestere a PIB de 4-6%, intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice intre 2010 si 2020. Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, imbunatatind totodata competitivitatea companiilor romanesti.

„Romania are in prezent preturi energetice sub media Uniunii Europene, insa ne asteptam ca nivelul preturilor sa creasca pe termen mediu, pe fondul liberalizarii pietei energiei si al investitiilor in sector. In aceste conditii, devine esential sa se actioneze asupra consumului prin introducerea unor masuri de eficientizare, atat la nivelul utilizatorilor casnici, cat al celor industriali”, a precizat Bogdan Belciu, partener, servicii de consultanta pentru management, PwC Romania.

Reducerea cu 20% a consumului final de energie fata de nivelul anului 2005 prin imbunatatirea eficientei energetice este unul dintre obiectivele asumate la nivel comunitar prin Strategia Europa 2020.

Directiva privind eficienta energetica (Directiva 2012/27/UE) directioneaza actiunile statelor membre, in special, pentru:
• reducerea consumurilor energetice in toate cladirile
• promovarea energiilor regenerabile si a cogenerarii de inalta eficienta
• achizitii publice eficiente energetic
• audituri energetice obligatorii pentru intreprinderile mari
• cresterea eficientei energetice la transformarea, transportul si distributia energiei
• exigente minime de performanta pentru producerea energiei
• obligatii de a integra eficienta energetica pentru autoritatile de reglementare

In acest context, un numar de mari companii de pe piata locala a energiei, dar si mari consumatori de energie, precum si firme de consultanta cu activitati in domeniu, au luat initiativa constituirii Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice.

Asociatia are ca scop promovarea, suportul si dezvoltarea activitatilor in domeniul eficientei energetice pentru reducerea dependentei energetice a Romaniei, cresterea competitivitatii economice, combaterea efectelor schimbarilor climatice si a incalzirii globale, crearea de locuri de munca si cresterea suportabilitatii facturilor energetice.

Membrii fondatori ai ARPEE sunt companiile: ABB Romania, Alstom Romania, Dalkia Romania, Elcomex IEA, EnergoBit Group, GDF Suez Energy Romania, Lafarge Romania, OMV Petrom, PwC Romania.

ARPEE propune cateva actiuni urgente, pentru adoptarea unui cadru legislativ si institutional, care sa permita:

  1. Elaborarea strategiei si politicilor nationale pe termen lung in domeniul eficientei energetice. Acest sector fundamental ar trebui gestionat de o singura institutie, responsabila cu urmarirea tuturor actiunilor si desemnarea entitatilor implicate.
  2. Dezvoltarea si implementarea mecanismelor de finantare a acestor masuri de catre autoritatile competente.
  3. Definirea rolului si responsabilitatilor autoritatilor locale (regionale) in implementarea strategiei nationale privind eficienta energetica.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente