„Refacerea perdelelor forestiere din tara noastra, completa in 10 ani”

 

"Refacerea perdelelor forestiere din tara noastra, completa in 10 ani"
„Refacerea perdelelor forestiere din tara noastra, completa in 10 ani”

19.000 de hectare au nevoie de perdele forestiere, insa 18.800 sunt detinute de proprietari privati 

Romsilva are un nou Consiliu de Administratie si a incheiat anul trecut pe plus

Perdelele forestiere din tara noastra, necesare pe 19.000 de hectare, ar putea fi complet refacute in 10 ani, daca lucrarile demareaza in aceasta primavara, a declarat Adam Craciunescu, directorul general al Romsilva. Programul national de realizare a perdelelor forestiere pentru protectia autostrazilor si drumurilor nationale a fost aprobat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) in 23 decembrie 2013.
In Romania necesarul de perdele forestiere de protectie de-a lungul autostrazilor si drumurilor nationale este de 1.720 km, in prezent nefiind realizata nicio perdea forestiera de protectie de acest tip, se arata in textul OUG.

Programul urmeaza sa fie implementat de consiliile judetene, cu finantare de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura si din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale ale consiliilor judetene. Anul acesta suma alocata este de 30 de milioane de lei.

In acest context, Romsilva ar putea incepe din primavara acestui an infiintarea de perdele forestiere de-a lungul Autostrazii A2, daca se va realiza transferul unei suprafete de 23,6 hectare, circa 16 kilometri, de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) catre Romsilva.

„Vrem sa incepem in primavara sa plantam primii puieti forestieri pentru protectia autostrazii. Aceste lucrari se vor realiza efectiv din resursele proprii ale regiei. La ora actuala avem un disponibil deja de peste 15 milioane de puieti forestieri”, a spus Adam Craciunescu.

Domnia sa a precizat ca banii alocati Departamentul de Ape si Paduri din Ministerul Mediului pentru infiintarea de perdele forestiere nu prevad sume si pentru exproprieri in cazul in care proprietarii refuza sa coopereze. Oficialul ne-a spus ca Romsilva, cea care se va ocupa de aceste exproprieri, va beneficia de fonduri separate pentru desfasurarea exproprierilor prin Ministerul Finantelor Publice, acestea incluzand si eventualele costuri de cadastru. La ora actuala exista perdele forestiere plantate pe 740 hectare ale Romsilva si 1.300 hectare la alti detinatori.
In acest proiect Romsilva se va ocupa doar de exproprieri, plantarea perdelelor forestiere pe terenurile pe care le detine precum si de asistenta tehnica pentru desfasurarea proiectului.

Practic, in curand se vor organiza licitatii de achizitii publice la care vor participa firme private care se vor ocupa cu plantarea puietilor de-a lungul drumurilor nationale vizate. Acesti puieti pot fi achizitionati si de la Romsilva la preturi de 400-500 de lei/1.000 de puieti. Speciile recomandate in functie de sol sunt salcam, frasin, stejar, ulm, tei.

Adam Craciunescu atras atentia ca plantarea acestora este cel mai usor pas, adevarata provocare a programului find intretinerea arborilor pana ajung la maturitate (5-7 ani).

Reprezentantul Romsilva estimat ca pana la sfarsitul anului 2014 ar putea fi refacute perdele forestiere pe o suprafata totala de circa 65 de kilometri.

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, declarat recent ca numarul total de kilometri de-a lungul autostrazilor si drumurilor nationale unde trebuie realizate perdele forestiere este de 870 de kilometri.

Asemenea ministrului de resort, si Adam Craciunescu a facut un apel un apel catre detinatorii de terenuri sa fie parte in program, aratand ca astfel acesta ar putea fi demarat mai repede si plantarea ar putea avea loc in primavara. In schimb, daca se impune exproprierea, procedurile dureaza mai mult, iar implementarea programului ar putea incepe abia in toamna. Din cele 19.000 de hectare care trebuie impadurite in acest program, aproximativ 18.800 sunt detinute de proprietari privati, potrivit studiilor din 2012 efectuate de Romsilva.

Ideea realizarii unui sistem national al perdelelor forestiere de protectie se regaseste intr-o lege adoptata in urma cu aproape 12 ani, Legea nr. 289/2002. Acest sistem ar fi trebuit realizat, de catre autoritatea responsabila de silvicultura, pentru protectia cailor de comunicatie si de transport, terenurilor agricole, digurilor si malurilor si a localitatilor si a diverselor obiective economice si sociale.

*  Cifra de afaceri in crestere pentru Romsilva in 2013

Potrivit calculelor preliminarii ale companiei de stat, Romsilva a inregistrat in 2013 o crestere a cifrei de afaceri cu 20-25% si un profit brut de 130 de milioane de lei. Noul Consiliu de Adiministratie (CA) al Romsilva, ales la mijlocul lunii trecute, pregateste planul de management pentru a fi aprobat de Autoritate, in vederea pregatirii programului Romsilva pentru urmatorii patru ani, potrivit lui Adam Craciunescu. Consiliul este format din sapte membri, desemnat prin OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Din Consiliul de Administratie face parte si Adam Craciunescu, ca membru specialist, care are contract de mandat pana la desemnarea directorului general de catre noul CA.Presedintele noului Consiliu al Romsilva, ales in prima sedinta a Consiliului, este Adrian Pavel, reprezentant al Ministerului Finantelor Publice. Din Consiliu mai fac parte Angela Maria Iancu, reprezentant al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, patru membri specialisti in silvicultura si un economist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *