Regia primariei Cluj-Napoca isi face mini parc fotovoltaic

Din ce în ce mai multe comune bihorene î?i fac parcuri fotovoltaice
Regia primariei isi face mini parc fotovoltaic
Regia primariei isi face mini parc fotovoltaic

Furnizorul clujenilor de agent termic in regim centralizat a lansat o achizitie pentru un studiu de fezabilitate care va permite lansarea structurii in producerea de energie verde.

Regia Autonoma de Termoficare (RAT) din subordinea Consiliul Local intentioneaza sa amenjeze un parc fotovoltaic pe 5.000 de metri patrati, pe strada Plevnei, unde produce si energie prin cogenerare. Previziunile sunt ca noile instalatii sa genereze sub jumatate de mega watt pe ora, insa va scuti regia de costurile achizitionarii de certificate verzi, sustine directorul regiei.

Emil Miron, cel care coordoneaza activitatea RAT, a declarat ca in prezent tehologiile sunt mult mai avansate si, daca se ia in calcul zona climatica a Clujului, se pot dezvolta proiecte importante de producere de energie verde. „Avem asemenea planuri. Nivelul de preformanta al tehnologiilor din prezent este mult mai ridicat, fata de anii 80 cand s-au montat vechile instalatii pentru incalzirea apei calde pe blocurile din Cluj. Am lansat un studiu de fezabilitate pe partea de fotovoltaice. Licitatia este pe SEAP. Avem o idee despre aceasta investitie si vrem sa facem un prim proiect inca din acest an. Pe un teren al regiei de pe strada Plevnei de 5000 de mp vrem sa montam panouri solare. Investitia va fi suportata din sursele proprii ale regiei. O astfel de investitie se amorizeaza in 4 ani si jumatate si nu presupune sume foarte mari pentru impelentare. Asteptam licitatia si studiul de fezabilitate, dupa care vom porni acest proiect”, a completat Miron.

In prezent RAT produce 5,5 MW pe ora (in sistem de cogenerare prin societatea Colonia unde este actionar alaturi de Rhein Energie si E.ON Gaz), iar instalatiile verzi ar suplimenta la 6 MW producetia de energie, insa avantajul pentru regia ar fi, dupa cum a explica directorul structurii, durata scurta de amortizare a investitiei si faptul ca nu va mai fi necesara achizitionarea de certificare verzi impusa producatorilor de energie de legislatie, ceea ce va insemna economie la buget.

Sistemul de producere a energiei prin cogenerare a adus in 2012 o economie de aproape 6 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de RAT. Planul de dezvoltare al Regiei Autonome de Termoficare pe anul acesta implica lucrari noi de 640.000 de lei si se vor centra pe trei obiective principale: alimentarea cu energie termica a clientilor noi, producerea energiei electrice prin panouri fotovoltaice pe platforma CTZ si reabilitarea retelei de apa fierbinte.

Regia si-a propus sa atraga si noi clienti – scoli, gradinite, ansambluri rezidentiale- si ere alocati 420.000 de lei pentru investitii in acest sens, bani care cuprind si estimarea de contract pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar instalarii panourilor fotovoltaice. „Negociem cu trei clienti ca acestia sa-si reabiliteze centrale termice. Le oferim diagnoza, date privind tehnologia necesara pentru modernizare, solutii de finanatare, iar daca vor fi de acord, centralele vor fi cuplate in sismul nostru prin teletransmisie, la final si facem exploatare si mentenanta”, a spus Miron.

Pentru continuare lucrarilor din anii precedenti au fost alocati 2,1 milioane de lei, fonduri care vor fi utilizate pentru modernizarea mai multor centrale termice care, potrivit estimarilor RAT vor genera o reducere a consumului de gaz cu 10%.

Potrivit datelor furnizate de biroul de presa, regia deserveste 34.000 de apartamente. Anul trecut s-au primit cereri de debransare de la 1580 clienti si cereri de rebransare de la 20 de consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *