Regionalizarea poate constitui o sansa pentru ca eficienta energetica sa devina un motor de dezvoltare, cu conditia ca legea nationala si tot programul national de actiune sa fie mult mai concret definite, a declarat, marti, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei /ANRE/, Emil Calota, intr-o dezbatere cu privire la eficienta energetica a Romaniei.
“Regionalizarea poate constitui o sansa pentru ca eficienta energetica sa devina o autoritate si un motor de dezvoltare, cu conditia ca legea nationala si tot programul national de actiune sa fie, de data asta, mult mai concret definite, continand in substanta lor elemente care sa depaseasca barierele precedente in aplicarea acestor programe”, a spus reprezentantul ANRE.
Un exemplu ar fi, potrivit lui Calota, contractul de performanta energetica. Acesta ar putea fi o anexa la viitoarea lege privind eficienta energetica in Romania, astfel incat fiecare minister care participa la punerea in aplicare a acestei legi sa nu mai poata invoca diverse bariere administrative.
“Un exemplu: un contract de performanta energetica ligibil necesar si oportun la nivelul unui spital judetean sau in cazul unui municipiu important din Romania nu poate fi pus in opera, desi sunt indeplinite toate conditiile, din motive de bariere fiscale si financiare vizavi de executia bugetara a respectivei unitati administrative sau spitalicesti”, a adaugat acesta.
Emil Calota a dat asigurari ca ANRE, impreuna cu comisiile de specialitate din Parlament, incearca sa faca diligentele necesare pentru ca viitorul plan national de actiune in domeniul eficientei sa fie mult mai instrumental, adica mai bine definit, monitorizate, flexibil.
Vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a participat la dezbaterea cu tema “Eficienta energetica – prioritate la nivel mondial. Solutie pentru Romania”.
Evenimentul a fost organizat de Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, AMICOM si Grupul de presa MediaUno, in parteneriat cu Honeywell, Comitetul National Roman – Consiliul Mondial al Energiei (CNR – CME), Centrul Roman al Energiei, Electromagnetica, Adrem Invest si Transgaz.