„Regiunea Delta Dunarii” o afacere interna a statului roman

"Regiunea Delta Dunarii" o afacere interna a statului roman

Colectivul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta (SDD) saluta cu mana la chipiu initiativa Guvernului Romaniei da a infiinta discret Comitetul Interministerial pentru Delta Dunarii# pentru o socio-economie mai buna#. Totodata considera foarte oportuna (poate cea mai oportuna) implicarea Ministerului Administratiei si Internelor, sub ale carui secretariat si presedintie se desfasoara lucrarile acestui Comitet.

Situatia braconajului din Delta Dunarii (70% din pestele capturat este braconat#) cu complicitatea organelor de control, capturile ilegale de sturioni, vanatul cu si fara autorizatie, concesiunile agricole „pesticizate” din economia bugetului personal al Consiliului Judetean Tulcea, constructiile ilegale ridicate in Delta Dunarii in ultimii ani, toate acestea reclama o interventie rapida si in forta care numai din partea Ministerului de Interne poate veni.

SDD este increzatoare ca in urma acestor decizii, trupe speciale ale Ministerului de Interne (DIAS) vor pazi permanent principalele puncte de trafic al pestelui braconat (Giurgeni – Vadu Oii, Cernavoda) pentru a controla orice transport de peste neinsotit de documente justificative si vor milita la fata locului pentru reconstructie ecologica, ecoturism si conservarea biodiversitatii.

Totodata, SDD spera ca salupele MAI vor patrula permanent zonele considerate „noduri” ale braconajului in Delta Dunarii (Mila 23, Mahmudia si Sf. Gheorghe) zadarnicind astfel un fenomen care a determinat scaderea alarmanta a efectivelor de peste din Delta Dunarii si dezechilibre ireversibile ale ecosistemului deltaic. Nu in ultimul rand, speram ca politistii din cadrul MAI sa-i verifice pe toti detinatorii de arme de vanatoare care opereaza pe teritoriul Rezervatiei, pe toti proprietarii de case construite fara autorizatie, dar si pe toti detinatorii de cherhanale care lucreaza la negru.

In alta ordine de idei, SDD este ingrijorata de sintagma dezvoltare „socio-economica” care apare in titulatura Comitetului si care ne trimite la ideile catastrofale ale administratiei comuniste dinainte de „89, referitoare la exploatarea agricola, piscicola si stuficola. Romania, ca parte a Uniunii Europene, semnatara a tratatelor si aliantelor internationale, s-a angajat ferm pentru adoptarea unui model de dezvoltare durabila reflectat in Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, document adoptat in sedinta de Guvern, in noiembrie 2008. Potrivit acestui document, Romania va urmari „imbunatatirea continua a calitatii vietii oamenilor si a relatiilor dintre ei in armonie cu mediul natural”#. Astfel, dezvoltarea devine un cumul de evolutii in care palierele economic, social si protectia mediului se impletesc armonios.

Mai mult, „Regiunea Delta Dunarii”, indicata in titulatura Comitetului mentionat, este acoperita prin Lege ca „sit Natura 2000”, incluzand si „Rezervatia Biosferei Delta Dunarii” (sub incidenta Legii Rezervatiei), patrimoniu mondial UNESCO, a carui dezvoltare nu poate nicicum ignora conservarea biodiversitatii.

SDD este insa increzatoare ca, avand in vedere inteligenta, eficienta si gandirea pe termen lung care caracterizeaza din plin actuala guvernare, membrii Comitetului, sub atenta indrumare a Ministerului Administratiei si Internelor, vor vota schimbarea titulaturii acestuia intr-una care sa ilustreze corect directia catre care mandra noastra tara se indreapta.

Ura!

ATENTIE! Acest comunicat este un pamflet si trebuie tratat ca atare. Orice asemanare cu personaje si intamplari reale este perfect indreptatita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *