Remus Cernea, despre Rosia Montana: Guvernul a trecut de linia rosie

Remus Cernea, despre Rosia Montana: Guvernul a trecut de linia rosie
Remus Cernea, despre Rosia Montana: Guvernul a trecut de linia rosie

Deputatul Remus Cernea sustine ca Executivul “a trecut de linia rosie”, dupa ce a aprobat, marti, exploatarea aurului la Rosia Montana. El sustine ca opozitia interna trebuie sa se mobilizeze, iar interventia straina este legitima in acesta caz.

Guvernul Romaniei incearca suspendarea statului de drept si subordonarea unor institutii publice importante catre interesele companiei private Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a acuzat Cernea.

“Este cel mai grav pas facut de guvernarea rezultata dupa alegerile din 9 decembrie 2012. Dupa cum foarte bine explica Mihai Gotiu, acest pas demonstreaza, de fapt, ca proiectul minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana este ilegal”, a spus deputatul de la Partidul Verde, intr-un comunicat de presa remis, miercuri, Ziare.com.

Acesta a precizat ca, “printr-o lege fara precedent in Uniunea Europeana”, se incearca obtinerea unui vot “profund imoral si nedemocratic in Parlament” pentru a se suspenda legile care blocheaza proiectul minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana.

“Ocultarea democratiei printr-o aparenta de vot care sa aduca o majoritate in parlament in favoarea unei astfel de initiative reprezinta o masura extrem de toxica pentru Romania.

Se depaseste, astfel, linia rosie, moment de la care este pusa in joc insasi statura democratica si a statului de drept din tara noastra. Devine perfect legitim orice efort intern si international, civic, mediatic si politic de stopare a proiectului RMGC. Este momentul, mai mult decat niciodata, pentru mobilizarea tuturor celor care se opun cianurii si RMGC”, a subliniat Cernea.

El a mai acuzat ca lucrul pe care incearca acum sa il faca Guvernul, “sperand ca majoritatea USL din Parlament se va conforma usor”, este sa suspende statul de drept, intrucat ar trebui modificate o serie de legi importante.

“Mai mult, o serie de institutii ale statului roman vor fi obligate, conform acestei legi, sa emita avize pentru proiectul RMGC, acest lucru insemnand ca li se suspenda capacitatea de evaluare si deliberare interna”, considera deputatul.

Guvernul da unda verde exploatarii la Rosia Montana. Parlamentul, ultimul cuvant

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, controversatul proiect de lege care perminte exploatarea aurului la Rosia Montana. Executivul va trimite documentul catre Parlament, care va avea ultimul cuvant.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

In total, statul roman a estimat ca proiectul minier, blocat de mai multi ani din cauza contriverselor legate de protectia mediului, va aduce contributii totale in economie ce vor depasi cinci miliarde de dolari.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente