Monopol de miliarde de lei pe lucrarile de plantare a salcamilor pe haldele de steril din judetul Valcea

Monopol de miliarde de lei pe lucrarile de plantare a salcamilor pe haldele de steril din judetul Valcea

Societatea din Plopsoru, controlata din umbra de seful de la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Ramnicu Valcea, Gheorghe Dinuca, prin nepotul sau, Costel Vlasceanu, a pus monopol pe lucrarile de plantare a salcamilor pe haldele de steril. Societatea si-a adjudecat de curand un contract in valoare de peste 35.000 de euro, pentru a infiinta o plantatie in suprafata de 10 hectare pe o halda de steril din Cariera Pinoasa. Societatea a incasat, pana acum, peste 300.000 de euro de la fostul Complex Energetic Rovinari, pentru a impaduri diferite suprafete de teren de pe haldele de steril si lucreaza de zor ca sa incaseze un contract similar de la fosta SNLO.

Modul in care firma din Plopsoru, Tataion SRL, castiga licitatiile cu greu te face sa nu te gandesti ca are niste „pile” foarte puternice in cadrul organizatorilor, respectiv la fostele complexuri din Turceni si Rovinari si la SNLO. Firma a intrat in atentia publicului in 2010, cand a castigat un contract in valoare de peste 2,3 miliarde de lei vechi pentru a infiinta o plantatie pe o halda de steril la Complexul Rovinari. Acum, a revenit pe haldele din Rovinari, pentru a infiinta o noua plantatie de salcami, de data aceasta in Cariera Pinoasa. Procedurile de atribuire a contractului au fost demarate inca din luna mai, cu o zi inainte ca producatorul de energie din Rovinari sa fie desfiintat si sa fuzioneze pentru constituirea CE Oltenia.

Unic participant

Atribuirea s-a facut in prima decada a lunii in curs, pe data de 9, in urma unei proceduri de selectie de oferte la care singura firma participanta a fost Tataion SRL. Societatea a si venit cu un pret surprinzator de mic fata de cel estimat, intarind ideea ca stia de la inceput ca nu va avea parte de o concurenta prea acerba, care i-ar fi putut strica planurile. Asa se face ca, pentru a infiinta si intretine o suprafata de 10 hectare de salcami in Cariera Pinoasa, a propus un pret de 153.988 de lei, cu doar 706 lei mai mic decat cel estimat de autoritatea contractanta. Potrivit documentatiei postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, in pret intra si intretinerea plantatiei pe urmatorii cinci ani. Desi pare un pret mic pentru aceste servicii, in realitate nu prea este, pentru ca pentru a infiinta o plantatie de un hectar de salcami, costurile se ridica la maxim 2.500 de lei. Ceea ce inseamna ca firma primeste cam de vreo 8 ori mai mult fata de cat ar costa, in limitele bunului simt, o astfel de lucrare.
Peste 12 miliarde doar de la CE Rovinari

Societatea Tataion din Plopsoru a incasat nu mai putin de 1.203.342 de lei din contractele incheiate in decurs de un an de zile cu Complexul Energetic Rovinari. Primul contract, in valoare de 236.138 de lei, a fost adjudecat in anul 2010 in luna martie. In septembrie 2010, pe data de 9, firma mai incheie un contract in valoare de 673.416 de lei pentru infiintarea unei plantatii de salcam pe o suprafata de 30 de hectare. In luna aprilie a anului trecut, Tataion SRL mai pune mana pe un contract de aproape doua miliarde de lei, tot de la Complexul Rovinari, pentru infiintarea unei suprafete de 9 hectare pe halda Rovinari Est. Ultimul contract, de 961 de milioane de lei vechi, a fost atribuit in luna iunie anul trecut si viza intretinerea plantatiei de pe halda de steril de la Garla, in suprafata de 17,5 hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *