Daciana Sârbu: Trebuie s? facem din România o ?ar? bio
Daciana Sârbu: Trebuie să facem din România o ţară bio
Ministrul agriculturii propune fonduri pentru riscuri in agricultura din cauza schimbarilor climatice

Aflat la Bruxelles, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin a afirmat ca este important ca noua propunere de regulament pe dezvoltare rurala 2014-2020 sa includa un pachet de masuri pentru gestionarea riscurilor.

“Romania considera ca, atat din cauza schimbarilor climatice din ultima perioada, cat si din cauza efectelor crizei economice actuale, la care sunt supusi fermierii, este important ca noua propunere de regulament pe dezvoltare rurala 2014-2020 sa includa un pachet de masuri pentru gestionarea riscurilor. Propunerile Comisiei in acest sens sunt binevenite, acestea putand contribui la sprijnirea fermierilor care se confrunta cu pierderi din cauza izbucnirii unor boli, producerii unor fenomene meteorologice extreme, volatilitatii preturilor etc. In Romania, transpunerea in practica a unui management al riscurilor se afla intr-o faza incipienta, neexistand, din pacate, fonduri mutuale in acest sector”, a spus seful MADR la Bruxelles.

Potrivit acestuia, piata asigurarilor din Romania este inca reticenta in a suporta pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile si, cu atat mai putin cauzate de aparitia unor boli la animale sau la plante.

Referitor la stabilizarea venitului fermierilor ministrul agriculturii a declarat ca „sustinem posibilitatea ca si companiile de asigurare privata sa poata fi eligibile pentru un sprijin prin acest instrument cu conditia respectarii cerintelor cutiei verzi a Organizatiilor Mondiale a Comertului. Nivelul de compensatie de pana la 70 % din venitul pierdut poate fi acceptat de Romania, dar sustinem cresterea ratei de contributie a FEADR in cadrul masurilor de gestionare a riscurilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here