România, printre codaşii Europei la gestionarea gunoaielor
Sufocati de gunoaie

Desi primaria are un contract cu o firma de salubritate, punctele de colectare sunt acoperite de deseuri Satele turistice din muntii Vrancei sunt luate cu asalt de turisti in special la sfarsitul saptamanii, iar in urma acestora raman foarte multe gunoaie

Satele turistice Lepsa si Gresu din comuna Tulnici sunt sufocate de gunoaie, deoarece autoritatile locale nu fac fata deseurilor care se strang de la populatie si de la turisti. In fiecare week-end, sute de oameni se refugiaza din arsita din orase la racoarea muntelui, iar in urma acestora raman mormane intregi de gunoaie. Asa se face ca gunoiul mai mereu da pe afara din tomberoanele amplasate din loc in loc, ca sa nu mai spunem ca uneori ajunge direct in albia raului Putna. Daca in alte comune gunoiul se ridica din poarta in poarta, in Tulnici sunt puncte de colectare in anumite zone. De multe ori acestea sunt aproape ingropate in resturi menajere, dar si cu alte tipuri de deseuri, in special materiale de constructie. “Multi nu doresc aceste puncte de colectare in fata casei si ne chinuim in fiecare luna sa le mutam.

Mai sunt si animale prin zona, au venit chiar si ursi”, spune primarul din Tulnici, Valentin Bazna. Firma de salubritate face in zilele programate pentru ridicarea gunoiului cate doua curse din Lepsa, pe de o parte, si din Tulnici si Coza, pe de alta parte. Pentru fiecare cursa, primaria plateste peste 1.000 de lei, in conditiile in care numarul curselor spre groapa de gunoi pana la Haret ajunge si la 17 pe luna. Locuitorii din Lepsa platesc pentru gunoi 100 de lei anual, in timp ce in alte sate din Tulnici sumele sunt mai mici. “Toata lumea face curatenie, renovari si duc deseurile tot la punctele de colectare, care sunt destinate deseurilor menajere. Am gasit scanduri, chiar si copaci. Solutia este sa desfiintam aceste puncte si sa mergem din casa in casa”, a declarat primarul Valentin Bazna. Acestea vrea sa propuna aceasta varianta consilierilor locali, insa pana atunci populatia si turistii trebuie sa se lupte in continuare cu gunoaiele care sufoca Lepsa. In urma cu mai multi ani, pentru a descongestiona zona, primaria tocmise un carutas care sa ridice gunoiul din poarta in poarta. La acest sistem s-a renuntat dupa ce in localitate s-au instalat tomberoanele impuse odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here