Renaturarea luncii Dunarii, beneficii pentru oameni si natura – un nou proiect lansat de WWF-Romania

Renaturarea luncii Dun?rii, beneficii pentru oameni ?i natur? - un nou proiect lansat de WWF-România
Renaturarea luncii Dunarii, beneficii pentru oameni si natura - un nou proiect lansat de WWF-Romania
Renaturarea luncii Dunarii, beneficii pentru oameni si natura – un nou proiect lansat de WWF-Romania

WWF-Romania demareaza un nou proiect ce are drept motor renaturarea luncii Dunarii, propice pentru dezvoltarea socio-economica a comunitatilor locale, aducand totodata beneficii autoritatilor locale sau proprietarilor de terenuri agricole din incintele indiguite din lungul Dunarii.

Principala valoare adaugata a proiectului denumit oficial Guvernare participativa activa pentru dezvoltare durabila prin reconstructia ecologica a luncii Dunarii o constituie consultarea si implicarea comunitatilor locale in identificarea celor mai bune solutii, esentiale pentru acceptarea propunerilor pentru renaturare, in armonie cu interesele socio-economice locale. Imbunatatirea accesului la informatii determina cresterea nivelului de constientizare a localnicilor privind beneficiile pe care refacerea zonelor umede le au in reducerea impactului schimbarilor climatice si reducerea intensitatii inundatiilor in lungul Dunarii. Mai mult, beneficiile pe care zonele renaturate le pot aduce proprietarilor de terenuri agricole, autoritatilor publice si factorilor interesati implicati la nivel local vor putea fi evaluate, constientizate si integrate in strategiile de dezvoltare; acesta abordare ne dorim sa constituie modelul in vederea renaturarii sau utilizarii pentru stocare a apelor in caz de inundatii si a altor incinte din lunca Dunarii.

Renaturarea luncii Dunarii poate genera, pe temen mediu si lung, premisele unui model de dezvoltare durabila a comunitatilor locale. Reconstructia ecologica are un insemnat potential pentru dezvoltarea socio-economica a comunitatilor si poate aduce beneficii la nivel local, atat pentru detinatorii de terenuri agricole, cat si pentru mici intreprinzatori in domenii precum turismul, pescuitul sau micile afaceri bazate pe produse locale, a declarat Raluca Dan, manager proiect, WWF-Romania.

Dunarea Inferioara este singurul sector liber curgator al fluviului, insa in ultimele decenii a fost supusa degradarii prin indiguire, desecarea zonelor inundabile ale luncii, constructia de diguri si poluare. Toate aceste actiuni au dus la declinul resurselor naturale, dezechilibrul socio-economic, reducerea biodiversitatii, a serviciilor ecosistemelor, a capacitatii de adaptare la schimbarile climatice, precum inundatiile catastrofale.

Proiectul are impact la nivel national si in zonele pilot din raza comunelor Gostinu, Pietrele, Prundu, Greaca din judetul Giurgiu, respectiv Cascioarele, Chirnogi, Oltenita din judetul Calarasi, dar si in alte zone pilot propice pentru reconstructie ecologica de-a lungul Dunarii. Finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, cu suma de 150 000 euro, proiectul Guvernare participativa activa pentru dezvoltare durabila prin reconstructia ecologica a Luncii Dunari, se va finaliza in aprilie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *