Repetenti la protectia mediului. Reciclam doar 3% din deseuri

Bucure?tenii arunc? lunar 5 kg de ambalaje, dar la reciclare ajung sub jum?tate de kilogram
Repetenti la protectia mediului. Reciclam doar 3% din deseuri
Repetenti la protectia mediului. Reciclam doar 3% din deseuri

Mai mult de 40% din deseurile menajere din Romania pot fi reciclate, dar in acest moment procentajul este in jurul a 3%, potrivit lui Constantin Bratu, presedintele Eco-Rom Ambalaje.

“Experienta industriei din domeniul ambalajelor ne arata ca daca obiectivele de reciclare asumate sunt etapizate, obligatiile sunt clare si sistemul coercitiv functioneaza, tintele se indeplinesc. Acesta ar trebui sa fie modelul si pentru reciclarea deseului municipal – binecunoscuta obligatie de reciclare a 50% din acesta pana in 2020. In plus, nu putem realiza un obiectiv daca nu stim la ce ne raportam. In acest sens, noi am am facut un prim pas si am realizat in 2012-2013 o analiza de deseu care ne arata ca mai mult de 40% din deseurile menajere pot fi reciclate, insa doar 3% sunt reciclate in acest moment. Ne confruntam astfel cu sincope in realizarea sistemului de gestiune a deseurilor si a modului de raportare a datelor la nivel national”, a declarat Constantin Bratu, intr-un interviu pentru Agerpres.

Seful Eco-Rom Ambalaje a adaugat ca obiectivul de 50% in privinta reciclarii deseurilor menajere este unul indraznet pentru Romania, dar nu imposibil de realizat, cele mai mari dificultati existente in sistemul de colectare separata si reciclare fiind determinate de legislatia nationala, inca neclara.

Conform datelor Eco-Rom Ambalaje, compania a reciclat, in zece ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deseuri de ambalaje si a contribuit astfel la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxita).

Eco-Rom Ambalaje este o organizatie infiintata la sfarsitul anului 2003 de un grup de companii care activeaza in Romania si care au luat initiativa implementarii sistemului de responsabilitate a producatorului, in tara noastra. Acest sistem are ca scop indeplinirea obligatiilor de reciclare a deseurilor de ambalaje ce revin producatorilor care pun pe piata produse ambalate.

Organizatia si-a inceput activitatea in 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmand ca anul 2013 sa se incheie cu 2.849 de companii responsabile in portofoliu – reprezentand circa 5% din forta de munca salariala a Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *