Replantarea teilor din Iasi, anulata de un vot politic

Replantarea teilor din Ia?i, anulat? de un vot politic
Replantarea teilor din Iasi, anulata de un vot politic
Replantarea teilor din Iasi, anulata de un vot politic

Ieri, 31 iulie 2014, Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a fortat, in cadrul Consiliului Local, un “vot” pe marginea subiectului replantarii teilor, incalcand Legea administratiei publice locale 215/2001 (art.38 si urm.). Astfel, “votul” efectuat (5 pentru, 4 abtineri, 15 contra) s-a desfasurat in necunostinta de cauza, intr-un cadru politizat si ignorandu-se complet argumentele in sprijinul acestei propuneri lansata public de noi inca din primavara 2013.
de Grupul “Iasul Iubeste Teii”

Suntem cu totul dezamagiti de diletantismul si de lipsa de integritate cu care s-a abordat acest subiect. Aceste fapte nu ne vor opri sa sustinem proiectul nostru in continuare, prin adunarea de semnaturi ale cetatenilor, in favoarea replantarii teilor pe Bd. Stefan cel Mare si Sfant. Acest gest ramane unul absolut necesar, atat din punct de vedere moral, cat si civic, urbanistic si ecologic.

Consilierii locali (PSD: Aur Marius Catalin, Bejan Victor, Boisteanu Paul Corneliu, Bulgariu Catalin, Chirica Mihai, Harabagiu Gabriel Vasile, Melenciuc Georgiana, Matasaru Petre Daniel, Ostaficiuc Marius Eugen, Rudnic Erica, Sandu Vasile,  Scripcaru Calin, Vranceanu Simona Elena; PDL: Axinia Constantin, Birhala Constantin,  Leonte Constantin,  Surdu Mihai Gabriel; PPDD: Boca Adrian Florin, Nedelcu Vlad Nicolae) au votat impotriva dorintelor iesenilor, din 2 motive simple: incapacitatea de a-si recunoaste greseala si frica de a vota contra partidului. Argumentele aduse sunt jenante si nu fac decat sa confirme lipsa de respect pentru cetatenii ieseni.

Va aducem in atentie cateva dintre ele:

1. Ca nu am intervenit inainte de taieri:

– nu a existat o dezbatere publica, proiectul rutier nu mentioneaza taierea teilor, totul s-a facut cu usile inchise si, in plus, chiar in timpul taierilor s-a organizat un protest stradal, protest care a fost ignorat.

2. Ca s-au plantat mii de tei intre timp:

– toate plantarile sunt bune, dar in cazul de fata ele se transforma in simple deturnari ale atentiei;

– prin taierea teilor din centru s-a efectuat o paguba patrimoniala (teii sunt atestati in Arhivele Statului, fac parte din istoria, inclusiv urbanistica, a orasului). E irelevant ca s-au plantat in alta parte, in conditiile in care centrul a fost afectat de aceste abuzuri.

3. Ca e un proiect lansat de Partidul National Liberal:

– este un proiect al societatii civile reprezentata in cazul de fata de grupul civic “Iasul iubeste teii” si toti colaboratorii din mediul academic si nonguvernamental national care au solicitat replantarea teilor inca din primavara lui 2013. Este un proiect al celor 7000 de persoane care au semnat petitia pentru replantarea teilor.

4. Ca in Sibiu sau alte orase nu exista arbori in centru:

– in aceste centre nu au existat copaci sau nu au fost taiati copaci. Fiecare oras are istoria, particularitatile si arhitectura sa, iar noi avem obligatia culturala, ecologica, morala de a asigura aceasta continuitate.

5. Ca zona e placuta si functionala:

– este o zona fara umbra, iar scara umana e data peste cap, e doar o intindere de granit cu arbusti pitici si jardiniere plasate la extremitati. E o zona care trebuie reparata, dezvoltata,  integrata intr-un plan general, plantarea teilor acolo e doar un prim pas spre crearea unui pietonal veritabil.

6. Ca exista sondaje publice conform carora 76% dintre ieseni sunt multumiti de cum arata pietonalul :

– cerem sa fie publicate detalii legate de acestea. 

7. Ca nu se pot organiza evenimente daca sunt copaci:

– este gresit, deoarece proiectul a fost prezentat ca o amenajare de tip pietonal care implica un spatiu dinamic, dar in sensul unor circulatii si nu ca un spatiu de tip piateta, destinat prin definitie organizarii de manifestatii publice.

8. Ca nu am venit “direct la Primar” sau la “colegii din Primarie’.

– este fals. Petitii si solicitari legale au fost inaintate in repetate randuri catre primarie. De altfel, am comunicat de cateva ori si cu domnul viceprimar Mihai Chirica, insa argumentele noatre au fost ignorate de fiecare data. Chiar si regulamentul de toaletare a arborilor urbani a fost ingropat intr-un sertar.

NB: Referitor la presupusele plantari de tei propuse sau efectuate de Primarie “in alte zone” ale orasului, nu avem, desigur, nimic impotriva lor. Cu toate acestea, atragem atentia ca, in lipsa Registrului Local al Spatiilor Verzi, nu exista o evidenta si o gestiune transparenta cu privire la flora arborescenta locala. Ramane neclar unde au fost plantati acesti puieti, ce calitate are materialul vegetal, care este schema de ingrijire a acestor arbori etc. In plus, acest subiect este unul paralel fata de tema replantarii teilor pe Bd. Stefan cel Mare si Sfant. Aici, paguba patrimoniala produsa in februarie 2013 ramane in continuare neindreptata, iar lansarea altor subiecte nu face decat sa deturneze atentia de la propunerea noastra.

 

 

Potrivit unui comunicat al Centrului de Resurse pentru Participare Publica, grupul civic “Iasul iubeste teii” stransese peste 7.000 de semnaturi de sustinere a replantarii teilor pe bulevardul Stefan cel Mare si adusese argumente valide pentru replantarea teilor inca de la inceputul anului trecut. Iesenii vor continua sa solicite replantarea teilor si sa ii determine pe alesii locali sa ia decizii bazate pe nevoile cetatenilor.  

Grupul “Iasul Iubeste Teii” si campania de replantare a teilor in municipiul Iasi este sustinuta de Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, in cadrul PAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *