Reprezentantii Romaltyn au avut luni, 17 februarie, o intalnire informala la Primaria Baia Mare

Reprezentantii societatii Romaltyn au avut luni, 17 februarie, o intalnire informala la Primaria Baia Mare
Reprezentantii societatii Romaltyn au avut luni, 17 februarie, o intalnire informala la Primaria Baia Mare

Reprezentantii societatii Romaltyn au avut luni, 17 februarie, o intalnire informala la Primaria Baia Mare, la care au participat o parte dintre consilierii locali, prefectul judetului, vicepresedintele Consiliului Judetean, Gabriel Zetea, precum si profesori de la universitati din Bucuresti, Cluj si Baia Mare.

Unul dintre actionarii societatii, Ion Sturza, a spus ca desi este mai pesimist fata de realizarea proiectului, crede in continuare ca acesta va porni intr-un final.

“Fata de acum un an si ceva, astazi sunt mai putin optimist vizavi de acest proiect si nu numai din considerente subiective, dar si din considerente economice. Noi in continuare consideram ca merita, pentru ca este un proiect de reciclare si ecologizare.

Este unicul proiect in domeniul resurselor minerale din Romania unde este un actionar roman, Ion Sturza. Este unicul proiect unde sunt cunoscuti beneficiarii finali, nu companii listate.

Noi suntem in continuare deschisi si intelegem ca niciun proiect nu poate fi facut contrar vointei comunitatii, dar in acelasi timp noi nu cerem nicio derogare de la legislatia europeana si nationala”, a spus Ion Sturza.

Directorul executiv al Romaltyn, Mircia Bizo, spune ca in ultima perioada au avut loc o serie de lucrari care au redus zona de risc a proiectului, in interiorul uzinei.

“Din punct de vedere tehnologic al sigurantei de functionare, pot sa afirm cu incredere ca proiectul este unul sigur. Mai mult, in perioada care a trecut am gasit o serie de solutii care vin si limiteaza zona de risc a acestui proiect acolo in interiorul ei. Pana acum, zona de risc era o zona extinsa”, a spus Bizo.

Consilierul local Ilie Tudorel a cerut explicatii cu privire la studiul de risc si studiul de impact transfrontalier, despre care a spus ca nu a fost inca aprobat. In replica, reprezentantii Romaltyn au precizat ca Ministerul Mediului nu a fost multumit de studiul facut, dar ca societatea continua sa il imbunatateasca.

Consilierul local Calin Bota a precizat ca nu trebuie luata in considerare doar probabilitatea de 0,01% pentru producerea unui eventual accident, ci si alte detalii.

“Cred ca rolul nostru e acela de a nu mai transmite mesaje false legate de riscurile care exista, pentru ca daca e sa pornim de la premisa ca exista un risc de 0,01% ar trebui sa interzicem chiar circulatia autovehiculelor pe strazile din Baia Mare sau chiar din Romania.

Nu cu mult timp in urma, pe parcursul a doua saptamani am avut doua accidente rutiere pe trecerea de pietoni soldate cu vieti curmate. Ca atare, circulatia cu autovehicule este mult mai nociva pentru viata cetateanului.

In conditiile in care legislatia este respectata, trebuie sa ne asumam faptul ca pentru Baia Mare un astfel de demers este absolut necesar, pentru ca se discuta de ecologizarea a 165 de hectare de teren care genereaza continuu poluare”, a declarat Calin Bota.

Prezent la intalnire, prefectul Anton Rohian a indemnat ca toate aceste discutii sa ajunga la o finalitate practica.

Daca va demara, proiectul celor de la Romaltyn va presupune, printre altele, crearea a 200 de locuri de munca directe si alte 500 indirecte, precum si plata a 24 de milioane de dolari catre statul roman, reprezentand redeventa, impozitul pe profit si contributiile aferente salariilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *