Resursele de uraniu ale tarii nu mai tin mult si vom fi nevoiti sa cumparam de afara

Uraniu

Romania are doua reactoare nucleare care produc aproape 20% din curentul tarii. Mai doreste sa construiasca alte doua si sa duca ponderea spre 30%, in cativa ani. Problema principala este ca resursele de uraniu ale tarii nu mai tin mult si vom fi nevoiti sa cumparam de afara.

Resursele naturale de uraniul ale Romaniei ajung pana in 2017, a declarat Ion Bucur, directorul centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, cu prilejul unui seminat pe teme de energie. El a dezvaluit astfel o informatie care a fost trecuta la secret de stat prin diversele strategii energetice elaborate de ministrii care s-au perindat la Ministerul Economiei. Potrivit lui Bucur, exista si alte resurse de uraniu ce pot fi exploatate cu costuri mai mari si la care se va apela cand cererea va justifica acest lucru.

Singurul producator de uraniu din tara este societatea de stat Compania Nationala a Uraniului. Aceasta are concesionate patru mine insa functioneaza doar cu una, la Feldioara. Insa, la Registrul Comertului sunt inregistrate peste 10.000 de companii care au trecut in CAEN comertul cu acest metal radioactiv. Autoritatile romane au declarat in mai multe randuri ca altertivele vor fi incheirea unor parteneriate cu Kazahstanul, de exemplu, tara care produce uraniu, fie cumpararea unor mine din strainatate.

Reactoarele 1 si 2 au o durata de functionare de 20 de ani insa prin investitii suplimentare aceasta se poate prelungi cu inca 20 de ani. Reactorul 1, de exemplu, implineste 20 de ani in 2021. Ca sa mai continue are nevoie de investitii de 800 milioane de euro. Reactoarele 3 si 4 sunt prevazute pentru a intra in functiune in 2018 dar inca nu exista investitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *