Reteaua Transelectrica, depasita de energia de la eoliene si Nucleara

Google si Microsoft investesc in energie eoliana
 Reteaua Transelectrica, depasita de energia de la eoliene si Nucleara

Reteaua Transelectrica, depasita de energia de la eoliene si Nucleara

Productia centralei nucleare de la Cernavoda si a turbinelor eoliene de pe litoral a fost limitata, ieri, timp de mai multe ore, pentru echilibrarea consumului de energie in sistemul energetic national. Ieri dimineata, productia Nuclearei a fost redusa cu aproximativ 40%, in timp ce eolienele au micsorat cu 90% productia de energie, la solicitarea Transelectrica. Tot ieri, in jurul dupa-amiezii, reactoarele nucleare au inceput sa creasca gradual productia, pana la nivelul normal de 1.400 megawati.

Odata cu punerea in functiune a centralelor eoliene, litoralul a devenit un furnizor important de energie electrica la nivel national. Potrivit estimarilor specialistilor, cele doua surse de energie care functioneaza pe litoral, respectiv reactoarele nucleare si parcurile eoliene, vor face din judetul Constanta furnizorul numarul 1 de energie din Romania. Nucleara si eolienele au atins, luna trecuta, o productie de 2.361 megawati ora, cu doar 27 de megawati mai putin decat principala inca sursa de curent electric din tara noastra, termocentrale, care produc pana la 2.382 megawati/ora. Potrivit Transelectrica, litoralul se claseaza in cele cinci judete fruntase in ceea ce priveste proiectele de energie regenerabila. In Constanta, Tulcea, Galati, Caras-Severin si Braila au fost atrase pana in prezent investitii de peste 2,5 miliarde de euro, majoritatea banilor fiind alocati pentru proiecte eoliene.

Potrivit Transelectrica, exista deja contracte pentru 10.000 MW si s-au dat avize pentru alti 10.000 MW energie eoliana in Regiunea Dobrogei. Din pacate pentru producatorii de energie constanteni, reteaua Transelectrica nu poate prelua intreaga cantitate de energie si ori de cate ori se depaseste nivelul maxim prevazut, Nucleara si eolienele sunt nevoite sa-si reajusteze productia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *