Rezervatia Biosfera Delta Dunarii depune amendamente la ordinul privind taxa de acces in rezervatie

Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii” va inainta Ministerului Mediului, in maximum doua saptamani, un set de propuneri de modificare a Ordinului 610/2009 privind accesul contra-cost in Delta, propuneri ce vizeaza acordarea de reduceri sau scutiri la plata tarifelor pentru unele categorii de persoane.
delta dunarii
Guvernatorul Admnistratiei Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” (ARBDD), Grigore Baboianu, a declarat ca, dupa aparitia Ordinului ministrului mediului 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrarile si serviciile prestate de catre ARBDD la solicitarea persoanelor fizice si juridice, a primit o multime de sesizari referitoare la continutul documentului. Ca atare, Rezervatia si-a propus sa colecteze toate sugestiile cetatenilor, sa le analizeze si sa le includa intr-un pachet de propuneri de modificare a Ordinului 610/2009.

“Noi vrem sa adunam toate observatiile cetatenilor si, in cel mult doua saptamani, sa inaintam Ministerului Mediului un set de propuneri de modificare a ordinului”, a declarat, joi, corespondentului NewsIn, Grigore Baboianu.

Guvernatorul Deltei a precizat ca, printre amendamentele care vor ajunge pe masa ministrului Nicolae Nemirschi, se numara cateva care vizeaza acordarea unor reduceri sau gratuitati anumitor categorii de persoane. “Avem in vedere ca turistilor care intra in rezervatie pentru mai putin de un sejur sa li se aplice un plan tarifar diferentiat fata de cel inclus in ordin. Probabil ca si autoturismelor. De asemenea, vrem sa beneficieze de reduceri sau chiar de gratuitate locuitorii de pe marginea rezervatiei”, a spus Grigore Baboianu.

Potrivit aceleiasi surse, cateva categorii de persoane sunt exceptate si acum de la plata tarifelor de acces in Delta Dunarii, insa ele nu sunt specificate in ordin. “Locuitorii din rezervatie sunt exceptati, precum si toti cei care beneficiaza de reduceri si gratuitati, conform legii. Ma refer la copii, elevi, studenti, persoane cu handicap, eroi ai revolutiei, veterani de razboi, etc. E un lucru nementionat in ordin, dar este un drept castigat”, a explicat guvernatorul Deltei Dunarii.

Ordinul 610 din 2009, emis de ministrul Mediului Nicolae Nemirschi si publicat in Monitorul Oficial nr. 363 din 29/05/2009, a introdus un plan tarifar pentru serviciile de ghidare, cazare, inchiriere, transport si consultanta tehnica in Delta Dunarii, precum si pentru permisele de intrare in rezervatie, de albinarit, pasunat, recoltat, fotografiat, filmat, cercetare sau survol. De exemplu, o persoana trebuie sa plateasca 20 de lei pentru fiecare intrare in Delta. Daca vine cu masina sau cu o ambarcatiune, trebuie sa achite 100 de lei pentru fiecare dintre acestea, insa doar o data pe an.

Taxele pentru obtinerea permiselor de acces pot fi platite la sediul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” din Tulcea, la Centrul de Dcumentare si Educatie Ecologica din Crisan, la Centrul de Informare din Sulina si la agentii ecologici ARBDD din teritoriu. “Agentii pot fi gasiti la intrarile in rezervatie. Daca nu aveti posibilitatea sa platiti la rezervatie, lasati sa va gaseasca agentii ca sa platiti. Au legitimatie cu care se recomanda”, a spus guvernatorul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, Grigore Baboianu.

“Nu sunt multi bani, dar, daca sa zicem ca s-ar aduna, am reusi sa investim in niste dotari corespunzatoare turismului civilizat”, a mai adaugat Baboianu.

Guvernatorul a mai subliniat faptul ca de fapt acest ordin era prefigurat in Planul General de Management al Deltei Dunarii. In plus, Grigore Baboianu sustine ca de anul trecut au fost montate panouri si indicatoare care fac referite la taxa de acces, insa “nimeni nu s-a oprit sa citeasca, nimeni nu a fost curios sa vada ce scrie acolo”.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente