Nivelul si temperatura apei au scazut dramatic in lacul cu nuferi din Rezervatia Naturala Paraul Petea, Baile 1 Mai, singurul habitat acvatic termal din Romania, cauza fiind forajele ilegal facute pentru alimentarea cu apa geotermala a piscinelor apartinand vilelor si pensiunilor din statiunile Baile 1 Mai si Baile Felix.
„Lacul nu a mai avut aport de apa geotermala, temperatura apei osciland intre 10-11 grade Celsius, situatie in care fauna si flora erau in pericol de disparitie”, se arata intr-un comunicat date publicitatii marti de specialistii Muzeului Tarii Crisurilor.
Lipsa apei geotermale in lacul cu nuferi din Baile 1 Mai a determinat institutia, care este custode al rezervatiei, sa ceara o intrunire de criza la care au participat reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului, CJ Bihor, Primariei Sanmartin, APM Bihor, Garzii de Mediu, Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Administratiei Bazinale de Apa Crisuri, ai Universitatii, SC Turism Felix si SC Transgex.
In urma intalnirii desfasurate pe 11 ianuarie, specialistii au atentionat ca habitatul acvatic termal este dependent de exploatarile de apa geotermala din zona comunei Sanmartin, care au scapat de sub control.
100 de foraje ilegale
„Dupa anul 1990, monitorizarea exploatarii apei geotermale in zona comunei Sanmartin a scapat total de sub control, realizandu-se, dupa estimarile noastre, peste 100 de foraje ilegale pentru a deservi unele dintre vilele si pensiunile cu piscine construite in statiunile Baile 1 Mai si Baile Felix. Aceste foraje ilegale influenteaza atat exploatarea zacamantului de catre concesionar (SC Turism Felix), cat si functionarea ecosistemului termal din aria naturala protejata”, se precizeaza in comunicatul MTC.
Pana acum, nivelul apei in lacul cu nuferi a scazut cu aproape 1 metru, iar temperatura lacului cu 20 de grade Celsius, din cauza secarii izvoarelor termale sublacustre determinata de furtul de apa geotermala.
Cu degetul spre ABA si Primarie
Specialistii sustin ca, daca furtul de apa geotermala va continua, ar putea provoca disparitia completa, „in scurt timp, a unicului habitat acvatic termal din Romania”, declarat rezervatie naturala in 1932.
Pentru ca acest lucru sa nu se intample, MTC cere „identificarea si sanctionarea celor care au executat foraje fara permis sau licenta”. In acest scop, Muzeul recomanda Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale sa apeleze la Administratia Bazinala de Apa Crisuri, care „a avizat executarea unor foraje de apa rece intr-o zona in care se stia ca exista doar ape geotermale” si la Primaria Sanmartin, care „a avizat constructiile cu piscine si raspunde de toate lucrarile ce se executa in perimetrul comunei”.
„Aplicarea legii ar duce la stoparea furtului de apa geotermala, inceput in anii ‘90, si la reducerea presiunii antropice asupra zacamantului geotermal, prin cimentarea forajelor ilegale si sanctionarea celor depistati ca au incalcat legea”, se mai arata in comunicatul MTC.