Monsanto a intrat la Guvernare – Coalitia pentru Mediu ia pozitie fata de numirea lui Stelian Fuia ca Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

0
578
Organismele Modificate Genetic in Romania: Import?m ?i mânc?m, dar nu producem
Organismele Modificate Genetic in Romania: Importăm și mâncăm, dar nu producem
Monsanto a intrat la Guvernare - Coalitia pentru Mediu ia pozitie fata de numirea lui Stelian Fuia ca Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Coalitia pentru Mediu din Romania isi exprima profunda ingrijoare fata de recenta nominalizare a lui Stelian Fuia, pentru functia de ministru al agriculturii. Principalul motiv al ingrijorarilor se refera la indelungata sa cariera in cadrul companiei Monsanto, cel mai mare producator de organisme modificate genetic la nivel mondial.

Extras din prezentarea lui Stelian Fuia[1]: “Manager Vanzari – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrala si CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002)”.

Ministerul agriculturii din Romania are o istorie nedemocratica legata de organismele modificate genetic. In fruntea ministerului agriculturii s-a aflat pana in prezent Valeriu Tabara (fost ministru al agriculturii in perioadele 1994-1996 si 20102012), cunoscut pentru conflictul de interese pe aceasta tema, prin stransele sale legaturi contractuale cu compania Monsanto[2].            

Domnul Stelian Fuia s-a pronuntat deja pe tema organismelor modificate genetic, afisand o sustinere neconditionata pentru aceasta biotehnologie[3]. Acesta a votat, de exemplu, in favoarea legii ce prevede introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic.  Legea 247/2009 aduce modificari in ceea ce priveste sistemul de autorizare a OMG intr-un mod care favorizeaza exploatarile agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informatia de mediu si exclude ONG-urile din consultarile in legatura cu acest domeniu.

De mentionat ca deputatul PDL Stelian Fuia se numara printre codasii clasamentului Votul Verde 2010 (ocupa mai précis locul 280 din 333 ) gratie numarului ridicat de absente din Plen si de voturi contrare pozitiei expertilor Votul Verde pe legile cu impact asupra mediului votate in Camera Deputatilor in perioada septembrie 2009 – iulie 2010.

 

Consideram ca obiectivitatea si profesionalismul domnului Stelian Fuia sunt deja compromise, acesta neputand sa isi exercite in interes public, functia de Ministru al Agriculturii.

 

Monsanto este o corporatie multinationala, cel mai mare producator de organisme modificate genetic la nivel mondial, aceasta companie fiind acuzata de manipulare si de trafic de influenta in SUA, India, America Latina, generand numeroase probleme sociale, de sanatate, de asemenea fiind responsabila de saracirea comunitatilor agricole in zone in care se cultiva intensiv culturi modificate genetic, probleme de mediu si sanatate.[4]

Organism Modificat Genetic (OMG) sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o planta de cultura sau un animal, carora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetica li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietati noi. OMG au cauzat deja numeroase probleme de sanatate, mediu precum si economice in intreaga lume, reprezentand un subiect de disputa intre cercetatori si factorii de decizie.

Prioritatile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in Romania. Acest porumb dezvolta toxine ce ataca un daunator al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezinta o problema in agricultura romaneasca. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are cautare in randul agricultorilor romani. Conform datelor oficiale, suprafetele de porumb modificat genetic au scazut drastic in ultimii ani[5].

De asemenea, soia modificata genetic – o nostalgie cunoscuta a lui Stelian Fuia, precum si a lui Valeriu Tabara, are avantaje indoielnice. Romania a fost singurul stat din lume care a declarat productie mai mare la hectar in cazul soiei modificate genetic, comparativ cu soia nemodificata genetic. Aceasta declaratie nu a fost niciodata sustinuta printr-un raport oficial.

Reamintim de rezultatele numeroaselor studii stiintifice[6] care arata efectele negative ale OMG asupra sanatatii si mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG in baza acestor studii. Printre aceste state se numara Franta, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg.

Conform sondajelor de opinie[7], consumatorii romani nu doresc sa consume OMG. Conform sondajului de opinie Omnibus, realizat in Romania in 2010, 74% dintre romani s-au declarat impotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG. Un nou sondaj Omnibus din Romania confirma inca o data ca 74% dintre romani sunt impotriva consumului de organisme modificate genetic. Domnul Stelian Fuia nu ne poate asigura ca isi va onora obligatia fata de opinia publica in activitatea sa ministeriala.

Prin urmare, Coalitia de Mediu solicita:

Primului Ministru desemnat Mihai Razvan Ungureanu sa inainteze o noua nominalizare pentru postul de Ministru al Agriculturii

PDL precum si coalitiei politice aflate la guvernare, retragerea sprijinului lui Stelian Fuia pentru aceasta functie.

Pentru detalii va rugam contactati:

Ramona Duminicioiu – Presedinte Centrul de Informare asupra organismelor modificate genetic InfOMG Tel/Fax: 0264 599 204; Mobil: 0746 337 022; E-mail: [email protected] Web: www.infomg.ro

 

Costel Popa – presedinte

Secretariatul Coalitiei: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Str. Constantin Sandu-Aldea nr. 22, sector 1, Bucuresti

Tel./Fax: +40 21 230 03 53

Coalitia de Mediu din Romania s-a constituit in noiembrie 2009, ca rezultat al Forumului ONG-urilor de Mediu. Coalitia isi propune sa contribuie la dezvoltarea durabila a Romaniei si la implicarea societatii civile in acest proces.

Obiectivele coalitiei se refera la: cresterea constientizarii populatiei si a implicarii acesteia in actiuni de protectia mediului, imbunatatirea calitatii educatiei in domeniul dezvoltarii durabile, constientizarea si responsabilizarea factorilor de decizie, implicarea ONG-urilor in dezvoltarea politicilor publice de mediu, imbunatatirea reprezentativitatii ONG-urilor si a cadrului institutional in care acestea isi desfasoara activitatea. Mai multe despre misiunea Coalitiei de Mediu si activitatea acesteia la http://www.coalitiademediu.ro/ .

Membrii Coalitiei pentru Mediu din Romania sunt exclusiv organizatii neguvernamentale de mediu:

 1. Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG
 2. Actiunea Civica Directa
 3. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
 4. Actiunea Ecologica Romana
 5. Amoeba Eco Center
 6. Asociatia 22 Decembrie 1989
 7. Asociatia Agent Green
 8. Asociatia AGORA – Grup de Lucru pentru Dezvoltare Durabila
 9. Asociatia ALMA-RO
 10. Asociatia ARIN
 11. Asociatia Biosilva
 12. Asociatia Brasovul Verde
 13. Asociatia Centrul pentru Strategia de Dezvoltare Durabila
 14. Asociatia de Ecoturism din Romania
 15. Asociatia de Hidroecologie si Bioclimatologie
 16. Asociatia de Turism si Ecologie Caltun – Club UNESCO
 17. Asociatia EcoAssist
 18. Asociatia Ecologica Turismverde
 19. Asociatia Ecologie-Sport-Turism
 20. Asociatia Ecologista “Floare de Colt”
 21. Asociatia EcoPrut
 22. Asociatia Ecouri Verzi
 23. Asociatia Greeninitiative
 24. Asociatia Grupul Milvus
 25. Asociatia Heidenroslein
 26. Asociatia Iubim Natura
 27. Asociatia Mai Bine
 28. Asociatia MaiMultVerde
 29. Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Dunarea de Jos
 30. Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Timis
 31. Asociatia pentru Mediu si Turism Ulmul Cerasului
 32. Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania
 33. Asociatia pentru Protectia Mediului Green Cross Simleul Silvaniei
 34. Asociatia Salvati Dunarea si Delta
 35. Asociatia Sighisoara Durabila
 36. Asociatia Tinerilor pentru Excelenta 
 37. Asociatia Tinutul Secuiesc Verde
 38. Asociatia Transilvania Verde
 39. Asociatia Turistica Sportiva Civica si Ecologista Clubul de Cicloturism “Napoca”
 40. Asociatia WWF Programul Dunare-Carpati Romania
 41. Centrul de Consultanta Ecologica Galati
 42. Centrul Regional de Supraveghere Ecologica “Muntii Apuseni”
 43. Clubul de Ecologie si Turism “Floarea Reginei”
 44. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont
 45. Clubul de Turism si Ecologie Transmont Fagaras
 46. Clubul Eco Montan “Origini Verzi”
 47. Clubul Ecologic Transilvania
 48. Clubul Sporturilor Montane Hunedoara
 49. Eco-Civica
 50. Ecotop Oradea
 51. Federatia Reteaua de Actiune pentru Clima
 52. Focus Eco Center
 53. Fundatia ACTIVITY pentru Resurse Umane si Dezvoltare Durabila
 54. Fundatia pentru Parteneriat
 55. Fundatia TERRA Mileniul III
 56. Geo Natura
 57. Mare Nostrum
 58. Organizatia GeoEcologica ACCENT
 59. ProPark Fundatia pentru Arii Protejate
 60. Re.Generation
 61. Societatea Carpatina Ardeleana
 62. Societatea Ornitologica Romana
 63. Tinerii Ecologi Romani din Iasi
 64. UJPI Dolj
 65. ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila
 66. Fundatia de Ecologie si Turism POTAISSA
 67. Asociatia ECO Sud-Vest Romania
 68. Fundatia Strawberrynet
 69. Asociatia 34Life

 


[3] Interviu Radio Romania Actualitati (Stelian Fuia – min. 06′):

http://www.romania-actualitati.ro/controverse_asupra_plantelor_modificate_genetic-27662

 

[4] 270.000 de fermieri ecologici au dat in judecata Monsanto http://www.infomg.ro/web/ro/Home/2010-2011/3/1500

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.