Romania ar putea depune la CE un proiect de termocentrala pe lignit cu spatiu de stocare a CO2

Romania ar putea depune in aprilie la Comisia Europeana o aplicatie ca sa obtina finantare pentru un proiect de realizare a unui bloc energetic nou care sa functioneze pe lignit, in cadrul unui program ce va fi demarat anul viitor de comunitatea europeana, a spus vineri un reprezentant al ISPE.termocentrala pe lignit

„E nevoie de vointa politica pentru ca statul membru este cel care depune aplicatia la CE. De asemenea, este nevoie de formarea unui consortiu, care sa includa constructorul centralei, transportatorul de CO2 si administratorul sitului geologic de stocare a emisiilor de CO2. Avem sprijinul ministerelor Economiei si Mediului. Vom vedea daca vom reusi pana in aprilie sa pregatim aplicatia”, a declarat directorul adjunct al Departamentului Energie si Mediu al Institutului de Stiinte si Proiectari Energetice din Romania, Claudia Tomescu.

Potrivit unei noi directive a Comisiei Europene, care are in vedere decarbonizarea sectorului energetic, toate centralele electrice noi de peste 300 MW vor fi obligate in scurta vreme sa se doteze cu spatii pentru captarea dioxidului de carbon, pe care sa-l transporte ulterior catre situri geologice speciale de stocare a acestuia.

Statiile de captare de CO2 sunt insa foarte costisitoare, astfel ca CE are in vedere alocarea de finantari de circa 1 miliard euro pentru 12 proiecte demonstrative care sa dezvolte tehnologii de captare si stocare a carbonului, care sa devina ulterior comerciale.

„Trebuie sa inlocuim termocentralele vechi cu blocuri (energetice, n.r.) eficiente noi”, a mai spus reprezentantul ISPE.

Claudia Tomescu a precizat ca Romania va trebui sa scada complet emisiile de CO2 din sectorul energetic pentru a atinge un nivel cat mai apropiat de zero al emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2070.

„In Romania, am putea sa stocam aproximativ patru gigatone in rezervoarele goale de gaze si petrol si 18,6 gigatone in formatiunile de adancime”, a explicat Tomescu.

CE si-a stabilit ca tinta pana in 2020 reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 fata de nivelurile din 1990 si ar fi dispusa sa se angajeze chiar la o reducere cu 30% in acelasi interval, daca si alte tari industrializate fac promisiuni in acest sens, a amintit expertul pe probleme de energie si mediu Ionut Purica.

Pana in 2050, obiectivul CE este de diminuare a emisiilor de CO2 cu 80% fata de 1990, Purica explicand ca este nevoie de decuplarea dezvoltarii economice de energia produsa de hidrocarburi, chiar daca pe termen scurt are loc o pierdere de competitivitate, deoarece noile tehnologii eficiente energetic si nepoluante sunt foarte costisitoare.

„Japonezii, de exemplu, au ajuns la ideea ca traiesc pe un spatiu limitat, de care trebuie sa aiba grija. Noi toti trebuie sa constientizam acest lucru, iar daca nu avem o alta gandire economica si a riscurilor la care ne expunem, va trebui sa plecam de pe Pamant ori Pamantul va gasi o modalitate de a se descotorosi de noi”, a avertizat Purica.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *